Periuk Kaca Dah Hitam Legam, Hampir Rentung Tapi Kembali Bersih Tanpa Calar Selepas Guna Petua Mudah Ini

4221

 

Panaskan makanan kemudian terlupa tutup api, sudahnya makanan rentung dengan periuk-periuk sekali. Dah banyak kejadian macam ni berlaku.

Makanan dalam periuk dah jadi kerak hitam memang susah nak hilang, biasanya periuk ni ke tong sampahlah tempatnya. Lagi frust kalau periuk ini jenis kaca yang mahal harganya.

Tak mengapalah hilang periuk janji nyawa selamat, rumah tak terbakar.

Tapi kan ada berita baik. Periuk yang rentung, berkerak hitam tu sebenarnya masih boleh diselamatkan. Jangan dibuang! Boleh ikut petua yang dikongsi oleh Lia Johari.

Periuk kesayangan hitam rentung

Alkisah periuk Visions kesayangan yang hampir arwah! Just nak sharing kot jadi panduan pada yg lain. Kejadian berlaku beberapa bulan yg lepas. Kalau pagi kalut-kalut nak siap pegi kerja tak payahla sibuk nak panaskan lauk kat dapur.

Sebab kalau terlupa padamkan api buruk padahnya. Syukur Ya Allah,dapur/ rumah tak rentung di jilat api pada hari tersebut. Kuasa Allah yg melindungi kami anak beranak. Tapi inilah kecuaian yg menjadi penyesalan seumur hidup! Taubat tak mahu buat dah.

Kembali bersih lepas guna petua 3 bahan

Periuk visions yg dah bertahun guna jadi hitam rentung. Ingatkan dah nak kena buang ke laut. Tapi dapat petua dr perkongsian ahli KKD akhirnya periuk comel kesayangan dapat diselamatkan.

Petua : Rendam periuk dengan air + soda bikarbonat + cuka.

Lama juga saya rendam,sebab kali pertama buat kesan hangus hitam masih melekat. Try buat lagi sekali, rendam dekat sebulan (almost rasa tak berjaya) tapi setelah 1/2 jam menyental (guna span yang kasar) akhirnya berjaya periuk kembali ke asal. Alhamdulillah.

Hasilnya…

Hebat betul petua ni, senang pulak tu.

Sumber: Lia Johari via Kelab Kaki Deko