Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.

Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.

Ads

Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.

Petua Pilih Daun Limau Purut, Pilih Bentuk Ini Kalau Tak Mahu Masakan Rasa Pahit

Ads

Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.

Ads

Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.

Sumber: Nasrah Zamzam

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI