Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ads
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Ads
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Ads
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Ada masa stok daun pandan banyak sangat kita dapat sampai tak terpakai. Kalau simpan macam tu saja dalam peti ais memang akan kering dan kecut. Sudahnya terbuang.
Supaya tak membazir elok praktikkan cara yang dikongsi oleh DLa AMaya. Cara penyimpanan daun pandan ini membolehkan ia kekal segar berbulan-bulan.
Cara simpan daun pandan, kekal segar berbulan-bulan
Dah berbulan-bulan pun masih segar elok lagi daun pandan. Nak masak ambil saja, mudah sangat. Caranya;
1. Bersihkan daun pandan
2. Potong pendek pendek
3. Masukkan dalam bekas plastik kedap
4. Simpan dalam peti ais sejuk beku (bahagian freezer)
Daripada guna kaedah keringkan daun, lebih baik simpan beku. Daun pun masih hijau walaupun sudah berbulan. Selain daun pandaan, serai pun bilah guna kaedah ini.
Kalau korang pengguna kad debit Maybank, cuba check tarikh expired kad. Kalau dah hampir dengan tarikh expired boleh terus tukar.
Nak tukar pun dah senang, kalau dulu kena buat appointment dan beratur, sekarang lebih mudah. Dah ada kiosk untuk buat urusan ini dan tak perlu dah habiskan masa yang lama di bank untuk urusan tukar kad debit yang expired. Cara nak tukar di kiosk pun mudah.
Cara tukar kad baharu Maybank di kiosk kad debit
1. Hadir ke mana-mana cawangan Maybank yang mempunyai Kiosk Kad Debit (rujuk senarai di bawah).
2. Pergi ke Kiosk di bahagian ATM bank dan pilih Bahasa.
3. Masukkan kad debit yang ingin ditukar dan masukkan no. pin.
4. Pilih jenis / corak kad baharu yang diinginkan.
5. Letakkan Kad Pengenalan (MyKad) ke dalam mesin. Selepas itu imbas cap jari di mesin kiosk tersebut. (Jangan angkat sebelum diarahkan di skrin).
6. Tunggu seketika untuk mesin memproses maklumat.
7. Sila ambil kad debit baharu yang akan dikeluarkan dan telah diaktifkan (sedia diguna). Pengguna boleh juga memilih untuk mencetak resit bagi transaksi.
Selain popia goreng letak sayur atau carbonara, popis atau popia pisang juga antara kudapan yang sedap untuk hidangan famili.
Walaupun intinya pisang tapi toppingnya boleh dipelbagaikan. Boleh letak coklat, susu pekat dan cheese, serbuk Oreo, Nestum dan sebagainya. Kalau nak cuba buat, boleh ikut saja perkongsian Munierah Eyra. Boleh jadi hidangan petang ini.
Cara buat popia pisang atau popis, letak topping ikut suka
Korang menu apa petang ni? Che’ buat POPIS (popia+pisang),caranya pun takla susah mana. Boleh cuba.
Bahan-bahannya;
Kulit popia
Pisang
Bancuhan tepung gandum (untuk lekatkan popia)