Siapa saja yang tak suka makan kentang goreng. Dapat pula yang rangup memang best. Tapi bila buat sendiri selalu tak menjadi. Mesti lembik lepas goreng. Dah sejuk lagilah.
Rupanya nak dapatkan kentang goreng yang ‘crunchy’ ada rahsianya. Boleh guna resipi yang dikongsi oleh Suhaniza Isenen ini. Kentang goreng ini memang jadi kegemaran anak-anaknya.
Cara buat kentang goreng yang crunchy
Bahan-bahan:
Kentang
Serbuk roti
Tepung serbaguna Bestari
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Masa beli kentang pilih kentang yang permukaannya baik dan licin. Menandakan kentang ini baru, tak lembik dan segar.
2. Kupas dan potong ikut saiz yang kita nak.
Ads
3. Rebus kentang seketika jangan terlalu lama (agak-agak menggelegak terus angkat). Kalau hirisan tebal kita boleh rebus, jika tak boleh skip langkah ini.
4. Angkat dan sejukkan dalam air berserta ais dalam 5 minit.
Ads
5. Toskan air. pastikan kentang kering atau tidak terlalu banyak air.
6. Kemudian gaul dengan tepung Bestari dan serbuk roti sehingga melekat. Goreng secara ‘deep fried’.
Ads
7. Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia untuk dinikmati.
Alhamdulillah. Siap!
Boleh dinikmati dengan sos pilihan korang. Nak makan begitu saje pun boleh dah. Dah makan mesti sampai tak cukup. Percayalah!
Sambal ikan bilis ada banyak versi, kalau nak tahan lama boleh buat sambal goreng garing macam ini. Sebulan pun tahan, tapi selalunya tak sampai seminggu dah licin.
Sambal goreng garing ini juga sesuai untuk buat bekal kalau pergi bercuti atau untuk anak balik asrama. Sambal ini dibuat tak menggunakan bawang merah, hanya bawang putih bersama dua lagi bahan. Mudah kan. Cara membuatnya dikongsi oleh Mazlinda Zakaria.
Cara buat sambal goreng garing
1. Kisar cili kering dalam 30 tangkai bersama bawang putih 7 ulas. Bawang putih lebih pun boleh lagi sedap dan wangi.
2. Panaskan minyak kemudian goreng ikan bilis garing-garing. Guna ikan bilis halus lagi sedap. Dah garing angkat dan tos.
3. Kemudian tumis bahan kisar guna minyak goreng ikan bilis tadi. Masukkan gula pasir 1 sudu kemudian biar cili garing guna api sederhana. Boleh masuk garam ketika ini dan kacau.
4. Bila cili dah garing sebelum tutup api besarkan api dan kacau sambal sampai dapat hasil garing yang kita nak. Part ini penting untuk hasil garing.
5. Kemudian tutup api dan tapis sekejap sampai sambal sejuk. Dah sejuk gaulkan ikan bilis dalam sambal. Kemudian tapis lagi sampai habis minyaknya. Sambal bilis ini memang kering dan tak berminyak sangat kerana dah ditos.
Bagi pengguna Maybank dan Tabung Haji ramai maklum ada perkhidmatan yang memudahkan pengguna memasuk dan membuat pindahan wang antara keduanya secara online di Maybank2u.com
Tapi ramai yang tak tahu selain menggunakan perkhidmatan online ini, kita juga boleh menghubungkan kad ATM Maybank ke Tabung Haji. Jadi kalau tiada kemudahan internet boleh saja membuat urusan melalui ATM.
Boleh ikut langkah mudah ini yang dikongsi Official : Lembaga Tabung Haji supaya memudahkan kita untuk membuat simpanan Tabung Haji. Nak buat untuk akaun Tabung Haji anak pun boleh!
1.Pergi ke mesin ATM, masukkan kad berserta nombor pin.
2. Pilih menu Tabung Haji
3. Pilih menu ‘Daftar Akaun TH ke ATM Kad’
4. Masukkan nombor akaun TH anda.
5. Nombor Akaun dan Nombor Siri Akaun TH anda akan dipaparkan. Klik Ya.
Dah selesai, anda sekarang dah boleh buat urusan mendeposit atau membuat pindahan wang dari akaun Tabung Haji melalui ATM Maybank.
Boleh juga buat untuk akaun Tabung Haji anak
Untuk makluman, pendeposit boleh mendaftar akaun Tabung Haji anak bawah jagaannya sahaja dengan kad ATM Maybank dengan syarat penjaga akaun telah membuat link kad ATM dengan akaunnya sendiri.
Bagi pengaktifan (link) akaun TH dengan kad ATM Maybank boleh dilakukan di mesin ATM Maybank seperti di bawah :
1. Pilih pada menu ” Tabung Haji” 2. Klik pada ” Daftar akaun TH ke kad ATM” (Akaun Sendiri) / “Daftar akaun kanak-kanak TH ke ATM kad” 3. Masukkan butiran seperti Nombor Akaun Tabung Haji & No Siri Buku Akaun Simpanan (BAS). Bagi maklumat pada ruangan nombor siri BAS, pendeposit perlu memasukkan “000000000” pada medan nombor siri buku tersebut. 4. Link Akaun telah berjaya dilakukan.
Keringkan daun kari adalah satu cara nak pastikan daun untuk masakan ini tahan lama Selalunya kita pakai daun ini sikit saja tapi di kedai jual dalam paket kuantiti banyak. Guna sikit untuk memasak bakinya yang banyak kadang-kadang buruk begitu saja. Membazir kan!
Lepas ini kalau beli daun kari dalam jumlah yang banyak boleh praktikkan cara Emma Zam supaya tak membazir.
Cara ini dilakukan selepas pokok kari di rumahnya ditebang. Dari terbuang, daun kari dikeringkan sebelum disimpan untuk tahan lama. Baunya juga kekal sama.
Cara keringkan daun kari, tip supaya tahan lama
Boleh ikut cara ini;
1. Jemur daun kari hingga betul-betul kering.
2. Bila dah kering, masukkan daun kari dalam balang. Tutup kemas.
3. Jika nak guna waktu memasak, boleh terus cekup dan masuk dalam masakan, baunya kekal sama.
Tip ekstra
Boleh basuh daun terlebih dahulu supaya boleh terus digunakan untuk memasak selepas dikeringkan.
Boleh keringkan dalam oven untuk lebih mudah.
Untuk lebih tahan lama, boleh simpan balang dalam peti sejuk atau freezer.
Kaedah yang sama boleh juga dilakukan untuk daun daun kunyit, daun limau purut dan daun kesum.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...