Dah namanya raya kenalah ada hidangan di rumah. Kalau tak nak makan nasi boleh hidang bihun sup ini. Nak lagi sedap buat bihun sup tumis darat.
Tumis darat ini maksudnya bawang ditumis berasingan kemudian barulah dimasukkan dalam sup yang telah masak. Guna daging korban untuk buat sup lagi mantap.
Cara membuat bihun sup tumis darat ini dikongsi oleh Teratak Eja.
Cara buat bihun sup tumis darat
Bahan untuk sup
1 kg daging dipotong besar
2 inci halia
1 inci Lengkuas
3 biji bawang merah -dimayang
10 biji bawang putih -dimayang
Rempah bunjut sup tulang
Air secukupnya
Bahan untuk tumis darat
3 biji bawang merah mayang
1 labu bawang putih mayang
4 sekawan
Minyak masak secukupnya
Ads
Cara membuat:
1. Terlebih dahulu masak sup, masukkan bahan untuk sup dalam periuk dan biar mendidih sampai daging empuk. Guna api perlahan.
2. Reneh sup sampai daging cukup masak, kemudian boleh letak garam, aji, asam keping dan cukup rasa.
3. Pada masa yang sama bolehlah buat tumis darat. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih berserta rempah 4 sekawan (boleh guna rempah yang dah ada dalam rempah sup tulang, ambil dan tumis sekali dengan bawang).
Ads
4. Goreng sehingga warna perang, kemudian boleh angkat dan masukkan dalam periuk berisi daging tadi.
Ads
5. Untuk bihun, panaskan air dan letak sedikit kunyit. Celur bihun hingga lembut dan tos. Sementara itu daging dalam sup yang dipotong besar bolehlah dihiris.
6. Sediakan juga sambal kicap, cara membuatnya goreng cili padi, bawang merah dan bawang putih lalu masukkan dalam blender, kisar sekali dengan kicap, cuka, garam dan gula.
7. Hidangkan bersama dengan bawang goreng, daun bawang dan tauge (jika suka).
Tengah duduk berehat tiba-tiba ada kenalan atau saudara kata nak datang singgah.Lebih kurang sejam sampai.
Apa nak hidang dalam masa sejam. Ha boleh buat mee kari perkongsian Khairul Abdullah ini. Katanya dalam masa sejam boleh siap dan yang pasti sedap dimakan.
Cara buat mee kari sejam siap!
Bahan-bahan
1 paket mee kuning – boleh ganti dengan spaghetti.
400 gram kerang siap kupas (frozen pun boleh)
1 ketul isi ayam
8 ekor udang saiz sederhana
1 ikat kacang panjang
1 genggam taugeh (jika suka)
1 ikat sawi
1 pek fishball
1 pek fishcake
1 pek tofu goreng
1 ketul kiub pati ayam
2 ranting daun kari – lebih pun boleh
1 pek kecil serbuk kari daging Cap O
1 pek kecil serbuk kari ikan Cap O
1 kotak santan
1 sudu kecil pes asam jawa.
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara membuat:
1. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia. Panaskan minyak dalam 5 sudu dalam periuk besar dan tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sampai naik bau.
2. Campurkan rempah kari ikan dan daging dalam bekas tambah air dan jadikan pes pastu masukkan dalam periuk tumis tadi. Tumis sampai bau sedap dan pecah minyak. Kemudian masukkan sedikit air, kacau sebati dan masukkan asam jawa. Kacau sebati biar didih.
3. Dah mendidih masukkan fishball, fishcake, tofu goreng, udang, ayam dan kerang dan kau kacau sebati. Kemudian masukkan santan dan biar didih.
4. Bila mendidih masukkan kiub pati ayam dan 1 sudu kecil garam. Kacau dan tambah air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kemudian boleh rasa dan adjust masin masam kuah. Siap kuah
6. Celurlah mee, sawi dan taugeh dan masukkan dalam mangkuk. Ceduklah kuah dan letak potongan limau, telur rebus, cili merah potong atau paling best kalau ada sambal tumis.
Stok bawang kisar antara yang kena ada dalam peti sejuk untuk mudahkan kerja memasak. Tapi satu masalah bila buat bawang kisar ini terutama dalam kuantiti banyak, iaitu bila dah lebih seminggu disimpan ia akan bertukar warna seakan warna ungu.
Supaya ini tak berlaku, bawang kisar ini tahan lama dan tak berubah warna boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh Zahiruddin Al Amin Zainuddin.
Tip bawang kisar tahan lama, tak bertukar warna
Saya nak share ilmu sikit dekat akak-akak luar sana. Sebab haritu saya tengok satu post akak ni tanya, kenapa bawang blend naik warna ungu.
Tip nak buat bawang blend (bawang kisar) supaya tahan lebih lama, boleh tahan sampai 1-2 bulan. Jika letak dalam freezer lagi lama. Jangan risau, warna dia tetap bersinar-sinar, tak berubah.
Caranya,
1. Kisar bawang holland bersama minyak masak sahaja.
2. Selepas kisar masukkan dalam bekas dan tambah lagi minyak masak secukupnya.
INFO: Jangan campur air, sebab ia akan menyebabkan bawang bertukar warna dan tak tahan lama.
Pokok fiddle fig atau dikenali juga sebagai fiddle leaf fig ini memang banyak ditanam sebagai pokok hiasan di luar rumah. Daunnya agak lebar dan kelihatan seperti daun pokok ketapang.
Pokok Fiddle fig boleh tumbuh sehingga mencapai ketinggian lima meter. Bila dah tinggi, daun lebar dan rimbun memang cantik. Namun begitu untuk memastikan pokok fiddle fig ini rimbun ada teknik yang perlu dipraktikkan.
Kaedahnya pokok ini perlu dipotong pada batang bahagian atas, jangan sayang. Caranya dikongsi oleh Syafiq Roslan.
Cara rimbunkan pokok fiddle fig
Saya nak kongsikan sedikit tip untuk rimbunkan pokok fiddle fig masing-masing ya. Haritu ramai yang tanya tips untuk rimbunkan pokok ni.
Sebenarnya mudah sangat nak rimbunkan pokok fiddle fig ni. Caranya;
– Hanya potong bahagian batang yang atas
– Dari 1 batang nanti ada yang bercabang ke 3 dahan dan 4 empat dahan baru.
– Yang penting kalau nak potong, potong di bahagian internode. Rujuk gambar di bawah.
– Hasil keratan batang yang dipotong tu boleh la rendam terus dengan air untuk propagate. Kalau nak cucuk terus tanah pun boleh untuk propagate.
Kena scam tukang rumah atau kena tipu kontraktor antara kes yang selalu berlaku bila pemilik kediaman mahu membina atau melakukan ubah suai rumah.Antaranya rumah...