Antara penyakit yang dialami ramai kalangan kita adalah resdung atau sinus. Bersin, hingus dan selesema adalah antara tanda-tandanya.
Puncanya boleh jadi dari alahan habuk, makanan, bau dan pelbagai lagi. Selain daripada rawatan doktor untuk mengatasi masalah resdung kita juga sebenarnya boleh mencuba rawatan menggunakan bahan-bahan semula jadi.
Perkara ini dikongsi oleh Dr. Noordin Darus.. Bagi anda yang punyai masalah resdung atau sinus boleh cuba kaedah natural berikut. Jika lega boleh amalkan, caranya juga cukup mudah hanya menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah saja.
1. Bila alami resdung, awal pagi ambil garam bukit dan calit dua kali pada lidah. Kemudian minum air 2-5 liter sehari. Ia berfungsi untuk cairkan lendir dalam hidung.
2. Ambil air panas rendam tuala, letak atas muka atau hidung. Biarkan seketika. Buat 2 atau 3 kali.
Ads
3. Boleh juga wap sauna, titiskan dengan minyak oregano.
4. Minum teh bersama halia dan cayenne pepper atau cili merah dan juga madu. Boleh juga minum satu cawan teh bersama halia. Amalkan. Hirup perlahan sampai lega. Atau bancuh teh bersama kunyit dan lada hitam, madu dan sedikit jus limau. Buat sesedap rasa dan minum.
5. Stimkan air kemudian tutup kepala dengan kain atau selimut. Tambah minyak oregano dan pepermint. Kalau tiada gunakan halia dan kunyit. Ia membantu memecahkan mukos tebal.
6. Ini cara kampung yang boleh juga dicuba, tumbuk daun pandan dan campur dengan jus limau nipis. Jadikan seperti pes sapu pada muka dan pipi.
Ads
7. Cuka epal juga elok untuk masalah kahak dan sinus. Letak dalam air panas dan tutup kepala dengan kain, hidu wapnya.
8. Santan juga boleh digunakan, amal minum santan yang diperah sendiri lebih kurang setengah cawan. Amal sekali atau dua kali sehari. Boleh buat smoothie atau letak dalam hidangan oat.
9. Jika tiada langsung bahan-bahan di atas boleh juga gunakan kaedah tekan dua jari. Tekan ke dalam di bahagian tepi hidung bawah mata selama seminit. Ini adalah akupresure point utk elak resdung
Ads
TIP
Kalau resdung jangan terlalu kerap blow up atau hembus hingus melalui hidung. Bimbang luka.
Untuk tip penuh boleh ikuti video Dr. Noordin Darus seperti di bawah.
Kalau di rumah ada bercucuk tanam atau berkebun kita biasa berdepan masalah tanaman diserang semut, ulat beluncas, bena putih dan lalat buah.
Semua ini akan merosakkan sayur malah buah juga. Daripada guna bahan kimia untuk selesaikan masalah, lebih cuba cara semula jadi yang lebih selamat seperti yang dikongsi oleh Liyana Mohd Poad.
Dia menyelesaikan masalah serangan serangga perosak dengan cara membuat air semburan dari kulit bawang. Hasilnya dalam masa beberapa hari masalah serangan haiwan di atas akan selesai.
Cara membuat air semburan rendaman kulit bawang juga ada dikongsi.
DIY air kulit bawang untuk pokok sayur kena serangga perosak
Ini petua untuk elak elak semut, ulat beluncas, kutu thrip,bena putih dan lalat.Cara cara seperti di bawah. Selepas tiga hari guna, puas hati rasanya. Semut kecik dan semut hitam pun dah tiada.
1. Kupas kulit bawang merah dan bawang holland. Kulit bawang putih pun boleh. Kumpulkan semua kulit bawang dalam satu bekas.
2. Rendam kulit bawang ini seketika dalam beberapa minit.
3. Kemudian isi penuh air dalam bekas kulit bawang tadi dan tutup. Simpan dua hari di bawah singki dapur. Selepas dua hari, tapis airnya dan masukkan dalam botol 1.5L, contoh botol jus oren Twister. Kemudian tambah air paip supaya penuh.
Cara penggunaan
Masukkan dalam botol spray 500ml separuh dan tambah air.
Sembur pada pokok bermasalah setiap pagi dan petang selang sehari. InsyaAllah masalah tanaman akan berkurangan.
Stok bawang goreng memang kena sentiasa ada di rumah. Boleh tabur dalam kebanyakan hidangan sebagai penyedap rasa dan wangi.
Kalau biasa beli, apa kata cuba buat sendiri guna cara yang paling mudah, resipi asal bawang goreng orang tua-tua dulu. Tak letak garam atau tepung tapi tetap rangup dan wangi. Caranya dikongsi oleh Ahmad Salehuddin Amirwan.
Bawang goreng stail mak
Di rumah ini abang memang kena selalu ada stok bawang goreng. Sebab bila nak makan apa apa pun tabur bawang goreng ni jadi wangi saja. Disebabkan ramai yang tanya jadi abang share resepi di sini ye.
1. Mula mula kupas kulit bawang dulu, nak mudah rendam dengan air panas supaya senang kupas kulitnya.
2. Kemudian hiris bawang nipis nipis. Abang potong manual saja sebab takde alat hiris. Untuk senang boleh guna set pisau Cuoco Grade ini kerja menghiris dan memotong.
3. Lepas hiris, cuci bawang bersih-bersih dan toskan sampai bawang betul-betul kering.
4. Lepas dah kering bolehlah panaskan minyak dalam kuali. Minyak kena betul-betul panas baru masukkan bawang. Kena rajin gaul supaya bawang masak sekata.
5. Bila dah kekuningan garing boleh angkat dan toskan minyak. Tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas.
Tip dari mak
Bila warna bawang dah mula kekuningan bolehlah perlahankan api gas supaya tak hitam dan hangus. Sini lah biasanya orang terlepas pandang sebab hitam bawang itu akan jadi pahit, tak sedap.
Sentiasa kacau bila dah perlahankan api sampailah ia garing. Dah garing bolehlah angkat.
Kita memang biasa buat sambal belacan di rumah tapi bila makan di kedai Siam atau restoren Thai rasa sambalnya lebih sedap. Cukup rasa pedas, masam dan manisnya.
Cuma bila kita buat di rumah rasanya tak sama. Bagi yang suka sangat dengan sambal di kedai Siam boleh cuba buat sendiri di rumah ikut resipi dikongsi oleh Afy Al Habibi.
Cara buat sambal belacan kedai Siam
Sediakan bahan-bahan di bawah:
Segenggam cili padi merah + hijau
1/2 biji bawang merah (saiz besar)
1/4 keping kecil nisse / gula melaka
1 labu bawang putih jeruk
2 inci belacan
Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar. Tambahkan :
2 sudu besar cuka
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
Secubit dua ajino
Sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat) TIP: Kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau cita rasa sendiri.
3. Kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
INFO: Rahsianya nak hasilkan rasa serupa seperti sambal belacan kedai Siam, bawang dan belacan, tak bakar macam sebelum ini.