
Kalau masak hidangan mi, taugeh antara sayur antara yang selalu kita sertakan. Ada yang rasa letak lagi banyak lagi sedap.
Tapi masalah bila beli taugeh ini adalah beli RM1 pun jumlahnya banyak. Gunanya sedikit saja. Selebihnya kita simpan dan sayur ini pula tak tahan lama. Sudahnya terbuang!
Sebenarnya kalau nak pastikan ia tahan lama ada cara untuk menyimpannya. Mudah tapi ramai tak tahu. Petua ini dikongsi oleh Norhaniza Kamaruddin
Lebih dua hari dah hitam
Selalu kalau beli taugeh simpan dalam peti ais lebih 2 hari mesti dah jadi hitam hitam kan.
Saya share petua yang saya amalkan. Hanya letak sekeping asam keping dalam taugeh yang direndam air. Biar dalam peti ais. Ia akan kekal rangup.
Mula tak percaya tapi bila dah cuba sendiri barulah saya berani share.
Sumber: Norhaniza Kamaruddin
Boleh Letak Pokok Hiasan Dalam Rumah Tapi Elakkan 2 Pokok Ini, Sebab Beracun!

Isi Kandungan
Toggle
Dua pokok ini selalu jadi hiasan di dalam rumah kita. Tapi ramai yang tak tahu bahawa tanaman ini sebenarnya beracun.
Malah pernah tersebar di media sosial kisah seorang kanak-kanak berusia empat tahun yang mengalami kekejangan pada mulut dan juga lidah apabila memasukkan daun tanaman ini ke dalam mulutnya.
Kejang mulut dan lidah
Dieffebachia
Pokok hiasan yg sering di perkarangan rumah. Getah dan daun mengandungi calcium oxalate yg mnyebabkan gatal-gatal, kekejangan bibir dan lidah. Yes betul pokok tu! Nashwa nangis sambil mulut ternganga takleh tutup mungkin sebab kejang bibir. Air liur pun menitik tak henti.
Terus start kereta bawak ke klinik. Doktor tanya ada telan tak. Ibu dah la tak tahu, Nashwa pulak pula tak boleh cakap. Doc cek bibir bengkak sikit, pernafasan semua ok. Doktor kata kalau dia telan, bengkak pada kerongkong, boleh menyebabkan saluran pernafasan tersekat.
Tanya Nashwa kakak makan ka daun tu? Then dia cerita, dia amik satu tangkai dan koyakkan daun tu. Ada dia gigit sikit je. Lepas tu dia ludah balik dan lari masuk rumah minum air. Katanya pedih. Luckily sikit je. Kalau tertelan banyak? Nauzubillah moga dijauhkan.
(Kredit: Facebook Husnul khotimah Fahmi)
Fakta tentang pokok keladi dieffenbachia
Tanaman hiasan ini sering kelihatan menghiasi taman dan bahagian dalam rumah.
Jika diteliti dengan mikroskop, ia mempunyai hablur kristal halus berbentuk jarum dari ‘kalsium oksalate.’
Apabila daun ini mungkin dimakan tanpa sengaja oleh anak, ia boleh menyebabkan rasa ‘mencucuk’ lidah, mulut membengkak dan air liur meleleh. Jika dalam keadaan teruk, mulut jadi kaku dan memudaratkan.
Tumbuhan ini haruslah dijauhi dan dielakkan terutama bagi yang mempunyai anak kecil.
Pokok duit-duit juga kategori beracun
Selain pokok keladi, pokok duit-duit juga dikategorikan sebagai tanaman beracun. Tanaman tropika ini berasal dari Afrika dan dikatakan boleh menyebabkan gatal pada bahagian tubuh terutama kulit sensitif.
Dikatakan juga, tanaman ini mempunyai racun pada bahagian tertentu. Kebiasannya pokok duit-duit dijadikan hiasan meja sudut luar atau dalam rumah.
Ini kerana daunnya yang tebal dan berkilat menghasilkan sudut pandangan menarik.
Namun harus berwaspada kerana tumbuhan ini antara pokok hiasan beracun yang boleh merbahayakan kesihatan.
Sumber: Harian Metro & Pakar Diari Hati
2 Kegunaan Daun Serai, Dah Tuai Jangan Buang. Rugi! Simpul & Simpan Begini

Selalunya bila tuai pokok serai, bahagian daunnya akan kita potong dan buang. Rugi rupanya bila dibuang.
Daun serai ini ada kegunaan tersendiri terutama untuk kesihatan dan kesegaran tubuh badan. Menurut Hasmie Harun daun serai yang dipotong ini boleh dikeringkan dan dibuat air rebusan untuk mandian herba yang menyegarkan tubuh. Caranya turut dikongsi oleh beliau.
Daun serai jangan buang, masih berguna!
Alhamdulillah. Tuaian hanya separuh rumpun sahaja. Saya nak share tentang kegunaan daun serai.
Daun serai jangan dibuang. Kalau ada sauna atau yang rajin mandi daun herba mahupun bertangas boleh guna kembali daun serai yang dipotong ini. Caranya;
- Waktu tuai serai ambil sekali daunnya. Kemudian potong separuh, bahagian bawah untuk kegunaan memasak manakala daunnya jangan dibuang.
2. Simpul daun serai seperti gambar kemudian keringkan di bawah matahari (daun serai kena keringkan untuk hilangkan ‘miang’ daun).
3. Bila sudah kering simpan dalam peti ais. Bila nak guna untuk mandi herba, ambil seikat dan rebus (boleh juga rebus sekali dengan daun pandan untuk lebih wangi)
4. Bila letak dalam peti ais, bau pun harum saja. Daun serai yang disimpan begini boleh tahan berbulan-bulan lamanya.
Info ekstra
Daun serai yang dipotong ini juga boleh dibuat sungkupan. Potong-potong dan letak atas batas tanaman untuk lembapkan tanah dan bila hancur boleh jadi baja.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Hasmie Harun
Kalau Tanam Pokok Jambu Air Ikut Petua Tabur Garam Supaya Buahnya Besar, Padat & Manis

Isi Kandungan
Toggle
Kalau di kampung, pokok jambu air ini antara yang selalu ditanam di halaman. Senang nak makan, petik saja. Kalau ada jambu air madu lagi syok, buat colek untuk makan waktu petang. Terbaik!
Pokok jambu air ini memang berbuah lebat tapi nak dapatkan buah yang cantik, besar dan padat kena buat penjagaan. Boleh ikut tip yang dikongsi oleh Iffah Effah. Kalau tengok jambu yang ditanam buahnya memang cantik.
Guna petua ini supaya jambu air manis, padat!
Menurutnya pokok jambu air yang ditanam ini langsung tak mengunakan racun tapi tetap elok, padat dan sedap buahnya. Ini tip yang dikongsi:
1. Kalau pokok dah lama tapi tak berbuah, ambil sedikit garam kasar dan tabur. Tapi nak tabur ada caranya kita berdiri dekat batang pokok dan campak ke arah luar (sebab akar dah gerak jauh dari batang, sama jugak kalau bagi baja).
Tabur garam itu tujuannya untuk tambahkan manis pada buah. (Ini orang dulu-dulu cakap, mereka kan lebih dulu makan garam). Jadi jangan tabur gula pulak sebab nak bagi manis.
2. Pokok jangan biar terlalu tinggi, cantas bahagian atas kalau boleh tinggi bawah 10 kaki supaya senang nak kutip hasil dan senang kita nak balut.
3. Waktu buah berputik, bila dah besar dalam 20 sen balut buah guna plastik dan surat khabar. Pastikan gunting kiri dan kanan supaya air hujan tak bertakung.
4. Tujuan kita balut buah supaya lalat buah tak serang (buah tak cacat & rosak ) kalau sebelum balut itu ada bintik-bintik hitam tu boleh lah buang awal-awal pilih yang cantik-cantik saja.
5. Masa kutip hasil pula, kalau boleh buah busuk yang jatuh bawah dahan sebaiknya korang sapu (bakar atau buang jauh ) bagi kosong bawah pokok. Sebab buah yang busuk itu ada fungus jadi ulat akan merebak cari akar jambu. Sebab itu kena bersih kan supaya pokok boleh tahan lama.
6. Buang sedikit daun supaya udara boloh masuk, banyak sangat daun nanti buah kurang (gila daun).
Hasilnya
Selamat mencuba!
Sumber: Iffah Effah