Sardin dalam tin ini selalu jadi lauk hujung bulan kita. Biasanya kita masak sambal, digorang atau dijadikan gulai.

Tapi lepas ini boleh cuba buat sardin masak kicap pula. Bagi yang tak pernah dengan atau merasainya boleh masak ikut resipi perkongsian Amira Johan ini

Cara buat sardin masak kicap pedas pun

Bahan-bahan
1 tin sardin
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar kicap pekat manis Jalen
3 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos seafood
4 tangkai cili api
Gula/Garam
1 biji ubi kentang -dipotong

Ads

Sardin Dalam Tin Buat Masak Kicap Pedas, Memang Berselera Makan

Cara memasak

1. Goreng dulu ubi kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Ads

2. Tumis bawang hingga naik bau dan layu, kemudian masukkan cili kering kisar serta sos dalam tin sardin sedikit dalam 2-3 sudu besar. Tumis hinga pecah minyak dengan api sederhana

3. Kemudian masukkan kicap pekat manis, sos seafood dan tambah sedikit air (ikut kuantiti kuah yang diingini).

Ads

4. Akhirnya ssekali baru masukkan sardin, ubi kentang & cili api. Perasakan dengan gula garam. Masak sekejap kemudian tutup api, siap!

Sumber: Amiera Johan

Baca: Cara Buat Kari Yang Sedap, Guna Sardin Dalam Tin. Tak Pakai Santan & Bawang, Buat Pun Mudah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI