Mesti ramai yang rindu nak makan kuih ini atau pun memang tak pernah makan. Kuih tepung pasung ini memang dah jarang jumpa orang yang menjual atau membuatnya.
Kalau teringin nak makan kenalah buat sendiri. Nak cuba? Boleh ikut perkongsian daripada Pn Habsah Ngah.
Buat sendiri kuih tepung pasung
Bahan bahagian bawah
2 sudu gula pasir
1 keping setengah gula melaka
1 setengah cawan air
1 helai daun pandan wangi
40 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 sudu teh air kapur
Bahan bahagian atas
3 sudu besar tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 setengah cawan santan sederhana pekat..
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
Daun pisang secukupnya untuk dijadikan kelongsong
Ads
Cara membuat:
1. Masak gula, gula pasir dan daun pandan hingga gula hancur dan sejukkan.
2. Tapis dan satukan dengan bahan bahagian bawah dan masak atas api sederhana hingga likat dan kental.
Ads
3. Sudukan atau paipkan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah dibuat dan dirikan kelongsong di dalam lubang pengukus. Kukus dalam 5 minit.
4. Satukan semua bahan bahagian atas, tapis dan masak di atas api hingga likat dan kental.
Ads
5. Sudukan/paipkan ke dalm kelongsong daun yang telah berisi bahagian bawah yang telah dikukus 5 minit tadi. Kemudian teruskan mengukus lebih kurang 10 minit dengan api yang kecil. Jika api besar nanti kelongsong daun pisang yang berisi adunan kuih akan tumbang.
Bagi mengikuti perkembangan persekolahan anak, satu perkara penting yang kena ada adalah grup WhatsApp untuk kelas anak. Nak tanya kerja sekolah, aktiviti, perubahan jadual dan sebagainya.
Tak dinafikan adanya grup ini banyak memudahkan ibu bapa, pun begitu ada juga tindakan-tindakan ibu bapa yang menimbulkan menimbulkan perasaan kurang senang buat guru ataupun ibu bapa lain dalam grup ini.
So yang parent jangan buat perangai ini dalam grup What’sApp sekolah anak ya. 8 perkara ini dikongsi oleh guru sendiri iaitu Mohd Fadhli Salleh
1. Jangan tanya soalan bodoh.
Serius, banyak soalan sebenarnya tidak layak ditanya.
“Cikgu, dalam jadual esok ada PJK. Jadi anak saya kena pakai baju PJ?”
Geram je aku nak jawab, “Tak lah. Pakai baju raya.”
“Cikgu, esok ada Seni. Kena bawa pensel warna la kan?”
“Cikgu, mana nak beli seluar track sekolah?”
Allahu, soalan-soalan begini penuh dalam group wasap kelas. Soalan yang tak perlu pun ditanya, guna logik akal cukup lah. Takkan nak beli seluar track sekolah anak kena pergi kantin?
2. Soalan berulang-ulang
“Cikgu, anak saya kata esok ada sambutan hari kemerdekaan. Kena pakai baju Melayu tapi kasut sekolah. Betul ke?”
“Betul. Dah bagi pun surat edaran. So, esok pakai baju Kebangsaan tapi kasut sekolah ya semua.”
Lepas je cikgu jawab, soalan yang sama dan hampir sama berderet masuk dari 34 parent lain.
Baca la juga diskusi yang orang tengah bincang bang. Kau main terjah je tanya benda sama. Sakit jiwa cikgu nak menjawabnya.
3. Memaksa cikgu menjawab segera
“Cikgu, bla… Bla… Bla…”
Dua minit belum reply, dia terus memanggil-manggil dalam group.
“Cikguuuuu! Jawab lah”
Paling geram, dia akan misscall berkali-kali. Lepas tu wasap suruh jawab soalan dia dalam group. Memang geram betul. Kena kat aku tobat aku block orang gini. Jenis nak orang layan dia je. Annoying betul.
4. Sejenis yang suka forward mesej dan video tak berkaitan
Yang ni pun cukup menjengkelkan. Setiap hari berpuluh post nasihat, hadis, politik, video kelakar, gambar yang tak berkaitan dengan kelas anak dia hantar.
Habis tenggelam info yang cikgu beri. Orang gini sound je sekali, buat lagi block je.
5. Jenis bersembang sesama dia dalam group wasap
Ni mak mak suka buat. Mulanya tanya pasal sekolah. Lepas tu melalut,
“Eh, you tau tak driver van sekolah tu anak saudara kita.”
“Oh yeke. Dulu dia bawa kereta kebal kan?”
Hah tu dia. Wasap personal la mak cik nak sembang benda lain.
6. Menjual barangan
Hat ni sejenis juga. Dalam group wasap kelas dia pergi jual insuran, jual Coway, jual tudung. Aduh la, seksa betul nak lihat semua barangan tu lalu kat situ. Tolonglah, nak menjual bukan dalam group wasap rasmi kelas.
7. Kalau anak tak hadir Whatsapp personal bukan masuk dalam grup
Kalau anak tak sihat dan tak boleh hadir ke sekolah sebab atuk meninggal ke apa, wasap personal cikgu. Bukan dalam group
“Cikgu, anak saya demam. Cuti dua hari.”
Berpuluh reply dari parent,
“Get well soon sayang.”
Ada yang tempek doa sihat cepat. Ada yang forwardkan tips nak bagi anak cepat sembuh. Berpuluh-puluh lagi gambar anak dalam wad dan tengah tunggu turn jumpa doktor dia tempek. Adoihhh!
8. Menyindir dan tidak hormat orang lain
Hat ni makin lama makin menjadi-jadi dalam group wasap. Anak dia hilang buku, dia pergi tuduh anak kawan tu curi. Bergaduh dalam group wasap.
Ada kes, bukan hebahkan secara umum. Wasap cikgu suruh cikgu selesaikan.
Tapi paling tak tahan, dengan cikgu dalam tu pun dia tak hormat. Bahkan ramai cikgu dah kena sindir dengan sinis oleh parent dalam group wasap terbuka tu pula.
Tapi tu lah. Mereka baik sangat. Kalau kena kat aku, aku maki sebakul kemudian remove dari group tu. Puas hati.
Hah, cukup 8 point malam ni. Sebenarnya banyak lagi nak cakap ni. Tapi penat dah nak tulis.
Kalau beli telur masin biasanya ia akan diselaputi dengan tanah liat dan juga sekam padi yang hitam.
Ni memang cara untuk buat telur masin. Jadi bila nak rebus kita kena bersihkan semua ini dulu.
Tapi perkongsian Suzana Sha’em ini cukup menarik. Dia berkongsi cara buat telur masin yang cukup mudah.
Tak perlu tanah liat atau sekam , cuma pakai cuka dan garam dan takkan mengotorkan dapur.
Kalau nak cuba buat sendiri boleh lah ikut cara Suzana ini
Tak perlu beli lagi telur masin bedak hitam
Tadi berbuka bersama telur masin buat sendiri. Cantik oren dia.. Yeah menjadi. Lepas ni takde lah nak beli telo asin yang pakai bedak hitam tu lagi. Yang ni lagi bersih buat sendiri.
Bahan-bahannya
Telur itik
Cuka
Garam halus
Bekas
Cara membuatnya senang saja
1. Basuh bersih telur
2. Kemudian rendam dengan cuka selama 2 minit.
3. Seterusnya gaul telur tadi dengan garam halus hingga rata.
4. Letak dalam bekas dan peram selama dua minggu atau 16 hari.
5. Tak perlu simpan dalam peti ais, boleh letak di luar saja.
Walaupun kuih ini asal daripada Kelantan tapi ramai saja dari negeri lain yang menggemarinya.
Cuma bila nak buat sendiri selalu ada masalah cek mek jadi keras, air gula terkeluar dan rupa parasnya tak menjadi elok.
Sebenarnya nak buat kuih ini ada tip dan tekniknya, barulah kuih cek mek molek ini jadi ‘jelita’. Dikongsi oleh Ju Mohamad, in rahsianya.
Tip rahsia kejelitaan cek mek
Tip buat adunan
– Sukatan adunan bergantung pada ‘keadaan’ ubi. Ada ubi ok. Kadang-kadang nasib tak baik, terkena ubi lembik walaupun jenis sama.
– Saya guna ubi keledek kulit berwarna oren (isi oren). Rebus ubi dengan sedikit garam sampai empuk, biarkan kering air (jangan letak air banyak sangat).
– Kemudian sejukkan ubi, saya sejukkan depan kipas.
– Seterusnya lenyek ubi, boleh guna tapak gelas atau lesung batu.
– Uli bila ubi dah sejuk. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sampai tepung tak lekat pada tangan. Jangan guna banyak tepung nanti kuih keras.
– Tepung ini digunakan untuk ubi keledek jadi doh saja, jadi guna sedikit saja.
– Ada tip letak baking powder, ada yang letak marjerin. Untuk adunan saya guna tepung gandum saja. Tak tambah apa-apa kecuali garam yang dimasukkan semasa rebus ubi. Jika tak cukup masin boleh tambah waktu ini.
– Sebaiknya uli adunan sebelah malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula. Esok baru goreng. Nanti tepung jadi cantik. Tak bau gandum.
Tip menggoreng
– Mula-mula masukkan cek mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar jadi KULIT. Selepas itu baru perlahankan api.
– Teknik ini kita digunakan untuk elakkan dari cek mek jadi buncit dan pecah keluarkan air gula semasa goreng disebabkan api perlahan.
– Lagi satu letak gula masa nak menggoreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dalam kuali. Gula terpulang nak letak banyak mana. Saya letak gula banyak, masa nak makan saya buang sikit air gula sebab manis sangat.