Selalu berlaku jubin atau mozek pada table top, dinding atau lantai tertanggal. Setakat satu atau dua keping mozek yang tercabut takkan nak panggil kontraktor. Membazir saja kan.
Penyelesaiannya kita DIY sebab kaedahnya mudah sangat. Memang boleh dibuat sendiri. Caranya cuma tampal jubin atau mozek yang tercabut ini (jika masih elok) guna gam khusus untuk jubin. Gam jenis ini boleh beli di kedai hardware atau beli online saja.
1. Guna X Bond
Cara menggunakan construction adhesive sealant ini cuma letakkan saja gam ini pada satu bahagian sama ada pada jubin atau simen. Kemudian tepek saja. Untuk memastikan gam lekat elok, tampal pemukaan jubin dengan masking tape. Biar sehingga kering.
Boleh juga guna gam jenis ini. Cararanya bersihkan bahagian simen, pecahkan saki baki simen supaya permukaan rata. Pastikan tiada habuk, minyak dan sebagainya.
Kemudian letak gam jubin ini pada kedua-dua bahagian, simen dan jubin. Pastikan jubin dalam keadaan kering.Tampal dengan masking tape supaya kedudukan tak berubah, biarkan hingga kering.
Selain mi sup, hidangan mi kari juga antara yang disukai ramai. Boleh jadi menu pagi, tengah hari, petang dan malam. Tapi jarang jumpa jumpa kedai yang hidangkan mi kari sedap.
Nak tak nak kena buat sendiri kalau teringin. Jika bercadang nak makan mi kari boleh guna cara yang dikongsi Afy Al Habibi untuk buat kuahnya. Hasilnya sedap ‘meletup’. Confirm hirup kuah sampai licin. Tengok gambar pun dah terliur.
Cara buat kuah mi kari sedap letup
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan).
1. Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering (tiada dalam gambar)
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
2. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya). Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
3. Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran ini ke dalam periuk
4. Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. (Cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu). Guna api paling perlahan sahaja.
Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
5. Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa.
6. Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
7. Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang).
8.Tutup semula periuk.
9. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
10. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air.
(Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini).
11.Perasakan kuah peringkat kedua; Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.
12.Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
13.Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng
14.Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Ini bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng
Siap hidang. Tengok pun dah terliur.
Mi kari ini confirm tak rasa muak kalau makan.
Dah ada step by step macam ni lebih mudah, ikut saja gerenti jadi. Insya-Allah.
Beg/baju masih elok tapi zip rosak. Masalah yang selalu berlaku pada zip adalah kepala zip seakan tidak berfungsi, trek zip terbuka walau pun selepas dizip.
Satu lagi masalah adalah zip ketat dan trak zip tak tertutup dengan sempurna. Berikut adalah cara untuk membaiki dua masalah ini.
Trek zip terbuka selepas dizip, kepala zip terkeluar dari trek
1. Ia berpunca dari ruang zip terlalu besar. Pastikan kepala zip elok.
2. Selarikan kedua belah trak zip
3. Masukkan trak zip dalam kepala zip
4. Ketatkan kepala zip menggunakan playar
5. Zip semula perlahan-lahan. Siap
Zip ketat, tutup tak sempurna
1. Ia berlaku kerana kepala zip terlalu ketat.
2. Jadi ambil skru driver, longgar sedikit cengkaman kepala zip.
3. Cuba zip kembali, jika masih terbuka, longgarkan lagi kepala zip.
Sup cendawan berkrim ini selalu kita makan bila menikmati western food. Tapi selalu juga yang kita dapat tak kena dengan tekak. Sama ada cair, masin dan beberapa lagilah.
Kalau nak kena cita rasa elok sup cendawan berkrim ini kita buat sendiri. Jika buat ikut cara yang dikongsi oleh Siti Hazneza Abdul Hamid ini hasilnya insya-Allah sedap pekat, berkrim dan rasa lemaknya yang memang kena dengan selera.
Cara buat sup cendawan berkrim yang enak, pekat dan rasa lemaknya
Dahulu saya berniaga sup cendawan berkrim. Macam-macam bahan dan macam-macam kaedah saya cuba. Ada saya kongsi resipi dengan seorang guru dan beliau berikan komen yang membantu saya merombak lagi resipi.
1. Sediakan bahan; -½ tin 450 g cendawan butang -6 ulas bawang putih
Boleh guna cendawan butang segar atau campuran cendawan lain yang disukai. Saya elakkan mengguna cendawan shitake kerana rasanya yang terlalu kuat dan profil rasanya lebih Jepun berbanding dengan Amerika. Namun jika mahu guna cendawan shitake, tidak ada salahnya.
2. Panaskan 2 sudu makan marjerin/mentega.
3. Tumis cendawan dan bawang putih. Gunakan api perlahan dan biarkan sehingga cendawan ‘meletit’/ ‘meletup’ kecil (popping). Saya dapati dengan cara ini rasanya kurang ‘plastik’ dan lebih asli.
4. Tumis sehingga keemasan begini memadai. Jika terlalu garing, warna sup akan jadi lebih gelap.
5. Masukkan dalam pengisar (blender)
6. Tambah 2 – 3 sudu makan krim putar (bukan yang manis ya!). Jika banyak sangat rasanya sedikit muak.
Krim saya berketul di sini kerana saya simpan dalam tempat sejuk beku (frozen). Jika tiada krim, boleh guna susu segar, susu tepung atau susu sejat.
7. Tambahkan serbuk stok ayam (jika mahu), serbuk lada hitam dan garam.
8. Tambah secawan air.
9. Kisar sehingga halus.
10. Tuang semula ke dalam kuali/periuk gorengan tadi yang masih berbekas dengan marjerin/mentega. Panaskan atas api perlahan.
11. Tambah Italian herbs atau oregano
12. Jika mahu lebih pekat, tambah bancuhan 2 sudu teh tepung jagung dan ¼ cawan air.
13. Pada saya, apabila kepekatan boleh menyalut sudip begini sudah cukup. Matikan api, sup cendawan berkrim siap.
Boleh makan bersama piza atau roti bawang putih. Cicah roti biasa pun tetap sedap.
INFO
Jika mengingatkan sup cendawan berkrim jenama Campbell yang popular maka kita bermula dari Amerika Syarikat.
Tetapi, syarikat Campbell mengambil daripada asas sos bechamel dari Perancis yang direka oleh Chef Marquis Louis de Béchamiel de Nointel. Daripada nama beliaulah yang setelah beberapa lama hilang huruf ‘i’ lalu jadi bechamel sahaja.
Chef Béchamiel pula diinspirasikan oleh tukang-tukang masak Catherine de Medicis yang membawa salsa colla (gam) dari Tuscany, Itali. Salsa colla dipanggil begitu kerana sos ini digunakan untuk ‘mengikat’/ ‘memegang’ bahan-bahan dalam satu hidangan.