Kalau minum minuman sejuk jadi tabiat kebanyakan dari kita mengunyah atau menggigit ais. Saja suka-suka tapi ramai tak tahu bahawa kita sedang merosakkan gigi sendiri.
Kalau anda seorang pemakan atau pengunyah ais tegar, anda sebenarnya sedang menjahanamkan gigi anda tanpa anda sedar.
Sikit-sikit gigi anda akan mengalami kehilangan struktur gigi yang bersifat mikro.
Ads
Makin banyak dan lama anda kunyah ais, makin banyak struktur gigi yang hilang.
Gigi berlekuk
Ini dinamakan “Abfraction”. Gigi anda akan berlubang tapi bukan berlubang macam tak gosok gigi tu. Gigi anda akan “berlekuk”, terutamanya di bahagian leher gigi.
Ini disebabkan oleh kesan trauma yang berpanjangan ke atas gigi anda akibat daripada kerap mengunyah sesuatu yang keras seperti ais.
Ads
Kesan daripada “abfraction” ini akan menyebabkan gigi lama kelamaan akan menjadi sensitif, dan jika tak dibendung, gigi boleh patah dan pecah kerana telah banyak struktur gigi yang hilang tanpa disedari.
Saluran saraf gigi mati mengejut
Mari saya ceritakan tentang makan ais ini. Saya pernah dapat seorang pesakit ni, mengadu gigi geraham dia pecah. Bila saya check, mulutnya bersih, gigi semua tak ada rosak kecuali yang pecah tu. Satu gigi je.
Ads
Dia memang ada tabiat mengunyah ais lepas makan-makan di kedai. Sambil berborak-borak dia ambil seketul ais dan kunyah. Lepas satu, satu.
Pecah gigi dia tu, sampai nampak saluran akar. Eh tak sakit ke? Dia jawab tak. Maknanya bukan sahaja gigi pecah, tapi saluran saraf mengalami trauma. Terus ‘mati mengejut’.
Jadi untuk rawat gigi dia, kena buat rawatan saluran akar (root canal treatment) dulu, baru tampal dan sarung gigi (crown).
Kepada yang suka makan ais, kurangkan dan berpada-padalah.
Untuk mudahkan kerja memasak, ramai yang buat stok lauk yang disejuk beku atau frozen. Sebagai tambahan idea lauk, boleh buat lauk kegemaran ramai ini, cencaru sumbat atau cencaru belah belakang.
Ramai ingat tak boleh frozen kan! Idea ini dikongsi oleh Zadariah Zakaria. Bagi yang nak buat lauk ini boleh ikut perkongsian beliau.
Cencaru sumbat cili frozen
Siapa gemar cencaru sumbat cili? Cara saya, buat banyak-banyak kemudian frozen kan. Waktu nak simpan packing seekor-seekor berasingan.
Bila-bila nak makan baru keluarkan dan goreng. Ada juga kawan-kawan yang beli ikan cencaru sumbat frozen ni. Ini cara membuatnya;
Bahan-bahan dikisar:
Cili kering
Bawang besar
Bawang putih
Sedikit belacan
Gula,serbuk perasa, garam
Air asam jawa
Nota: Sukatan ikut cita rasa
Cara membuat
1. Ambil bawang besar, potong nipis kemudian gaul sekali dengan bahan dikisar.
2. Sumbat dalam ikan cencaru yang dah dibersihkan dan dibelah belakang. Letak dalam bekas/plastik berasingan seekor-seekor. Boleh simpan dalam peti sejuk beku. Atau boleh terus goreng.
TIP
Jika nampak bahan kisar agak berair, masak dulu cili selepas kisar. Kemudian baru masukkan hirisan bawang dan sumbat. Cara ini barulah sambal tak terkeluar bila digoreng.
Cara menggoreng, letak minyak agak-agak separuh tengelam ikan. Guna api perlahan. Goreng biar garing sebelah bahagian kemudian baru alih. Jangan balikkan ikan kerap ya.
Ikan belah belakang kalau nak sedap belah kedua bahagian dan sumbat sambal.
Tanam pokok buah dan sayur keliling rumah tapi ada masalah daun kerinting dan dimakan ulat, pokok buah pula hasilnya banyak yang busuk.
Biasanya atasi masalah ini, kita sembur racun atau air semburan yang dibuat sendiri. Tapi kalau kedua-duanya tiada, boleh juga guna paracetamol untuk merawat pokok ini.
Ya betul, paracetamol yang kita selalu guna untuk sakit demam tu. Ia juga boleh digunakan untuk mengatasi pokok yang ‘sakit’.
Masalah daun dimakan ulat, daun berkerinting, buah selalu busuk itu petanda pokok ‘sakit’. Kalau dah sakit Paracetamol jawapannya. Ambil pil paracetamol sebarang jenama, belah 2 atau 4.
Tanam dekat dengan pokok yang sakit. Insya-Allah pokok akan sihat, daun pokok segar serta buah tak busuk lagi.
Justifikasinya, pokok akan menyerap bahan dari paracetamol dan menyebar ke seluruh jasad pokok, daun akan menjadi pahit. Waktu ini ulat serta serangga akan hindari pokok tersebut selama mana Paracetamol ada dalamnya.
Boleh guna paracetamol sebarang jenama, paling baik yang dah tamat tempoh. Daripada buang lebih baik tanam pada pokok sakit.
Belah 2, bergantung pada saiz pokok.
Belah 4, tanam kiri dan kanan pokok.
Tanam jauh sikit dari pangkal pokok. Bagi pokok dalam pasuan, 6″-9″ dari pangkal pokok. Lebih pun tiada masalah sebab dalam pasu.
Paracetamol akan terlarut secara perlahan, dan diambil pokok secara sikit sikit.
Pokok sayur tengah elok membesar, tiba tiba kena serangan perosak kutu thrip, hama, bena putih, semut dan sebagainya.
Kalau tak dirawat segera memang habis pokok dikerjakan dan boleh berjangkit pada pokok lain pula.
Untuk atasi masalah ini tak perlu guna racun atau bahan kimia, agar lebih selamat boleh DIY semburan organik bawang putih. Hasilnya tetap berkesan untuk hapuskan serangga perosak.
Cara membuat semburan organik bawang putih ini dikongsi oleh Liyana Mohd Poad.
Semburan organik bawang putih
Bahan-bahan
Cili padi 6 tangkai
5 ulas bawang putih
Halia 3 hiris
Sesudu minyak masak
Sesudu cecair pencuci pinggan
Air paip 250ml
Cara membuat:
Kisar semua bahan bertanda cili padi, bawang putih, halia bersama air paip.
2. Tuang bahan tadi dalam bekas kedap udara, tutup dan biarkan 12 jam dalam suhu bilik.
3. Selepas 12 jam, tapis bahan kisar ini.
4. Ambil 30ml pati + 1L air biasa dan masukkan dalam botol spray.
5. Campur sesudu minyak masak & sesudu cecair pencuci pinggan. Goncang, sedia untuk digunakan.
Cara penggunaan
Spray pada pokok pokok yg mmpunyai masalah kutu thrip, hama, semut dan sebagainya yang menyebabkan masalah kerinting, daun bergulung serta berlubang lubang.
Lakukan pada sebelah petang sahaja selepas siram pokok. Boleh digunakan untuk semua jenis tanaman berumur sebulan setengah ke atas. Lakukan seminggu dua kali.
Pati semburan organik blh disimpan ke dalam peti sejuk dan tahan untuk tempoh 3 bulan.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...