Step By Step Buat Tomyam Putih, Rahsia Sedap Guna Air Basuhan Beras!

Share

Selalu makan tomyam putih ini di restoran saja, tapi kalau nak buat kat rumah boleh saja.

Boleh cuba cara yang dikongsi oleh Puan Cik Nadzri. Menariknya tomyam putih ini dihasilkan dari air basuhan beras. Tiap orang ada caranya kan. Boleh cuba buat tom yam putih cara ini pula.

1. Sediakan air cucian beras, ambil basuhan kali kedua. Masukkan dalam periuk dan nyalakan api.

2. Masukkan lengkuas.

3. Masukkan serai yang diketuk.

4. Masukkan ayam yang dipotong kecil

5. Masukkan lobak merah

6. Ketuk bawang putih, masukkan sekali dalam periuk

7. Masukkan bunga kobis.

8.Masukkan cili padi yang diketuk

9. Masukkan daun limau purut

10. Potong bulat bawang Holland dan masukkan sekali.

11. Masukkan 3 sudu sos ikan

12. Apabila lobak sudah empuk masukkan udang dan sotong.

13. Masukkan air perahan limau nipis.

14. Masukkan tomato yang dibelah.

15. Akhir sekali, supaya bau tomyam lebih menyerlah, masukkan daun ketumbar.

Siap sudah tomyam putih.

Selamat mencuba!

Sumber: Puan Cik Nadzri

Published by
VK