Walaupun pun hari hari masak lauk ayam tapi ramai sebenarnya tak tak tahu cara nak potong ayam.

Kadang-kadang terpaksa beratur lama untuk tunggu ayam dipotong bila beli di pasar raya.

JAdi elok juga jika kita belajar cara potong ayam. Caranya boleh ikut perkongsian peniaga ayam Krboyy Asnizam II.

Cara potong ayam basic, potong 14

Hari ini nak ajar cara amatur potong ayam, potong 14. Potong basic untuk peniaga ayam macam saya. Tapi sebelum potong pastikan beberapa perkara;

  • Ayam dah disembelih
  • Pisau tajam, kalau besar dan berat sikit lagi bagus. Kalau takde pisau besar, carilah batu lesung utk hentak sikit kat pisau nanti.

1. Potong bahagian belakang ayam, antara tulang belakang dan peha.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

2. Dah potong, tarik ayam hingga jadi dua bahagian. Ambil bahagian kaki macam ni dan potong dua. 

Ads

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

3. Ini hasilnya.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

4. Potong antara bahagian peha dan tight di bahagian sendi.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

Ads

5. Potong 2 bahagian tight.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

6. Ambil ayam bahagian atas pula dan tarik keluar isinya. Kosongkan.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

Ads

7. Potong jadi 2 bahagian.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

8. Ambil bahagian kepak tadi dan potong. Bahagian ini banyak isi. Untuk mudah potong, kelar dulu ikut saiz yang diingini, kelar sampai tulang dalam. Dah kelar barulah hentak sikit supaya ayam mudah putus. Ulang proses ini bahagian kepak satu lagi.

Potong Sendiri Ayam, Peniaga Ayam Tunjuk Caranya

Selamat mencuba.

Sumber: Krboyy Asnizam II.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI