Minat sangat menanam sayur tapi tiada ruang untuk bercucuk tanam. Ini selalunya dilema mereka yang tinggal di apartmen, flat atau rumah yang tiada ruang untuk berkebun.
Tapi idea perkongsian Yuziyana Yusop membolehkan anda meneruskan minat bercucuk tanam ini.
Dia berkongsi cara menanam kangkung menggunakan mangkuk penapis yang dipraktikkannya.
Bukan saja kangkung tapi cara ini juga boleh digunakan untuk menanam kesum, bayam, salad, sawi, pegaga, selom, kailan oregano, pudina, bayam brazil dan banyak lagi.
Ads
Langkahnya boleh ikut cara ini ya:
1. Ambil benih kangkung dan rendam selama 24 jam. Boleh dibeli di kedai menjual benih atau baja.
2. Letak tapis atas baldi kecil
3. Tuang sabut kelapa hancur atau cocopeat dalam tapis.
Ads
4. Taburkan benih kangkung yang direndam sebelum ini.
5. Selepas itu tutupkan benih dengan selapis nipis cocopeat lembap.
6. Kemudian tutup benih selama dua hari.
7. Bila sudah bercambah seperti dalam gambar bolehlah letakkan air baja dan terus dedah kepada cahaya matahari.
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Cuba tengok cawan atau mug yang selalu digunakan di rumah, mesti ada kesan kerak warna perang melekat pada dasarnya. Boleh jadi kesan dari kopi atau teh yang kita tuang di dalamnya.
Kadang-kadang cawan di restoren pun ada yang begini sehingga kita rasa geli bila melihatnya selesai minum. Kesan ini walaupun kita sental memang sukar ditanggalkan. Sebab itu ada yang terus buang saja cawan yang ada kerak begini.
Namun sebenarnya ada petua mudah untuk menghilangkan kesan kotoran ini. Ia hanya perlu direndam dengan tiga bahan dapur saja untuk membersihkannya.
Cara hilangkan kesan kerak degil pada cawan
Bahan-bahan diperlukan:
1. Baking soda
2. Cuka
3. Pencuci pinggan mangkuk
Caranya
1. Masukkan 1 sudu baking soda ke dalam bekas yang kotor.
2. Tuang 2 sudu cuka ke dalam bekas yang kotor.
3. Isikan sedikit pencuci pinggan mangkuk.
4. Tambahkan dengan air panas/air suam dan kacau sebati
5. Biarkan selama 10 minit
6. Selepas itu cuci cawan/mug itu dengan menggunakan span pencuci pinggan.
TIP: Bagi kotoran yang terlalu degil, rendam cawan/mug anda semalaman bersama baking soda dan cuka.
Hidangan laut ini memang selalu kita beli, biasanya kepala dan kulit udang ini kita buang.
Tapi kalau ada bercucuk tanam di rumah, sebaiknya simpan sisa udang ini kerana boleh jadi baja power untuk tanaman.
Caranya dikongsi oleh Azuan Abdullah. Menurut beliau baja kepala dan kulit udang ini boleh menguatkan pokok selain cepat merawat pokok yang terkena serangan perosak.
Cara buat ‘baja power’ untuk tanaman guna kepala/kulit udang
Bila siang udang, kepalanya jangan buang ya. Boleh buat baja power untuk tanaman. Ada 3 cara nak buat baja menggunakan kepala dan kulit udang ini.
1. Paling mudah rebus
Paling mudah, kita rebus kepala udang hingga mendidih. Kemudian biarkan sejuk. Toskan airnya. Air ini boleh siram terus atau nak simpan pun boleh.
Saya suka simpan dulu sebab ia jadi lagi power. Bau pun boleh tahan. Masa nak siram kena buat pencairan dulu ya.
Kepala yang direbus tadi nak letak pada pokok terus pun boleh. Syaratnya kena kambus dengan tanah. Kalau nak simpan, kena sangai/jemur bagi ia jadi rapuh dulu. Kemudian tumbuk atau kisar. Boleh simpan lama buat begini.
2. Keringkan
Cara yang kedua, kita tak rebus pun kepala udang. Sebaliknya sangai/jemur terus hingga ia rapuh. Kemudian tumbuk atau kisar. Cara ini lagi power dari cara nombor 1.
3. Peram dengan gula merah, paling power
Nak paling power boleh peram ia dengan gula merah. Kepala udang tadi tak perlu sangai/jemur, memadai tos hingga air kering. Kemudian peram dengan gula merah.
Lepas sebulan, tapis ambil airnya sahaja.
Untuk penggunaan kena tambah air, 2-5 ml untuk 1 liter air baja bergantung pada umur pokok
Air baja ini memang padu buat semburan pada pokok. Pokok cili yang disembur air ini akan punya antibodi yang kuat. Bukan pokok cili saja tapi boleh guna pada semua jenis pokok.