Jom ngeteh! Ayat ini selalu disebut kalau nak ajak kawan minum petang kan?
Bagi peminat teh, anda perlu tahu beberapa informasi mengenai teh yang diberikan oleh Dr Suri Roowi. Mantan Saintis Prinsipal Program Perekaan Makanan, Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Makanan, MARDI ini berpengalaman sebagai saintis yang membuat penyelidikan bahan berkhasiat dalam madu, herba dan buah-buahan.
Menurut Dr Suri Roowi dalam facebok, terdapat beberapa informasi penting mengenai teh yang perlu diambil tahu oleh peminat kopi.
Teh hijau kaya antioksidan dan biasanya diminum pada kuantiti yang tinggi – untuk turunkan berat badan.
Meminum teh hijau juga kurangkan risiko diabetis dan stroke.
Kajian mendapati meminum teh hijau pada kuantiti yang tinggi boleh sebabkan loya, lesu dan pening. Ini disebabkan teh hijau juga mengandungi kafein.
Menurut The 2015 Dutch Dietary Guidelines, kadar yang disarankan adalah tiga cawan sehari.
Walaubagaimanapun, meminum teh atau teh hijau pada kuantiti yang tinggi setiap hari boleh kurangkan penyerapan zat besi dan mungkin boleh menyebabkan anemia.
Meminum teh atau kopi pada kuantiti tinggi dalam kalangan kanak-kanak juga kurang sesuai kerana boleh kurangkan penyerapan zat besi.
Bagi pesakit batu karang, kajian mendapati bahan oksalat juga hadir dalam teh.
Pengambilan bahan tinggi oksalat pada kadar yang tinggi boleh sebabkan batu karang.
Kandungan oksalat dalam teh adalah:
a.Teh Pu-Erh (342 mg/200 mL)
b.Teh biasa (156 mg/200mL)
c.Teh hijau (80 mg/200 mL)
Menambah susu dalam teh akan kurangkan pembentukan batu karang kerana bahan oksalat kurang diserap ke dalam darah.
Bahan berkhasiat antioksidan juga kurang diserap dalam darah jika teh diambil bersama susu
Justeru minum ikut kadarnya dan mengikut cara yang betul.
Rujukan:
Clinical Case Reports 2016; 4(11):1053–1056
Nutrition Reviews@, Vol. 58, No. 3
Sumber: FB Dr Suri Roowi