Bulan Syawal ini ramai yang buat rumah terbuka atau atau ajak sahabat handai datang ke rumah. Untuk acara begini ada yang pilih untuk masak sendiri hidangan.

Tapi untuk masak sendiri dalam kuantiti banyak bukan semua tahu. Jika salah satu menu adalah mee goreng boleh gunakan resipi perkongsian Nur Ismail. Resipi ini dah ada sukatan untuk 60 orang makan. Jadi boleh ikut saja.

Cara masak mi goreng untuk 60 orang makan

Sukatan Bahan Masak Mi Goreng Untuk 60 Orang Makan

Bahan-bahan:

12 bungkus mi kuning
60 ekor udang sederhana besar
4 bungkus fishcake -potong nipis
2 kilo sawi Cameron -potong kecil
1 kilo kobis -potong kecil
20 keping tauhu -digoreng dan potong kecil
400 gram minyak masak
1/2 kg bawang besar -kisar halus
2 labu bawang putih -kisar halus
400 gm cili giling
400 gm sos tomato
300 gm sos cili
400 gm kicap manis
6 SB kicap pekat
6 SB gula
4 SB garam
12 SB stok ayam
800 gram air

Sukatan Bahan Masak Mi Goreng Untuk 60 Orang Makan

Bahan hiasan
12 biji telur -goreng dadar dan potong halus
RM5 daun sup dan daun bawang -potong halus
1 paket sederhana bawang goreng
Cili merah -dihiris

Ads

Cara membuat

1. Panaskan minyak dalam kuali

2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau

3. Masukkan cili giling, kacau hingga naik minyak

4. Masukkan air 200gm

Ads

5. Masukkan batang sawi, kacau hingga layu

6. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis, kicap pekat, gula, garam, stok ayam, air kacau rata.

Sukatan Bahan Masak Mi Goreng Untuk 60 Orang Makan

7. Masukkan udang dan fishcake, kacau rata

Ads

8. Masukkan sawi, kobis, mi dan tauhu

10. Kacau lagi dan kaup balik hingga sebati dan masak

Sukatan Bahan Masak Mi Goreng Untuk 60 Orang Makan

INFO

  • Saya goreng 2 kali jadi semua bahan-bahan dibahagi dua.
  • Masukkan dalam bekas hias dengan hirisan telur dadar, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan hirisan cili merah

Selamat mencuba

Sumber: Nur Ismail

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI