Walau pun setiap hari tanak nasi tapi ada juga hari nasib tak baik bila hari nasi yang dimasak lembik.
Kalau masak sepot dua tak mengapa tapi kalau masak dalam jumlah yang banyak, memang gelabah. Selalu petua yang biasa kita lakukan untuk atasi masalah masalah nasi lembik ini adalah meletakkan telur.
Namun petua yang satu ini jarang kita dengar namun berkesan berdasarkan pengalaman Siti Nor Akma
Menurut beliau nasi 5kg yang lembik akibat terlebih air selamat selepas menggunakan petua roti ini.
Caranya cuma letakkan beberapa keping roti di atas permukaan nasi yang masih dalam periuk. Panaskan guna api yang kecil. Pastikan periuk ditutup.
Lihat hasilnya. Selesai masalah.
Sumber: Siti Nor Akma
2 Tip Mudah Keluarkan Semut Yang Banyak Dalam Bekas Gula. Tak Perlu Kutip Satu-Satu!
Bekas penuh dengan gula tapi semut dah masuk ‘berkampung’ di dalamnya. Memang stres melihatnya.
Takkan nak buang, tapi takkanlah nak kutip satu-satu. Jika berdepan masalah semua yang banyak dalam bekas gula, boleh gunakan cara ini.
Guna kulit kayu manis
- Cara pertama dikongsi oleh Ameera. Untuk keluarkan semut dari balang ini caranya cukup mudah cuma guna kulit kayu manis.
- Ambil balang gula yang penuh dengan semut kemudian letak beberapa batang kulit kayu manis di dalamnya.
- Biarkan balang atau plastik berisi gula terbuka supaya semua boleh keluar.
- Selepas satu jam semut dalam balang akan hilang dari balang. Jika masih ada, biarkan lagi kulit kayu manis di dalamnya hingga semut tiada.
- Sebaiknya periksa jika ada semut mati yang tertinggal dalam bekas gula, keluarkan sebelum ditutup ketat.
- Ini hasilnya selepas sejam.
2. Pacak pisau
- Tip yang ini dikongsi oleh netizen dari Facebook, bunyi macam kelakar tapi kata mereka menjadi. Caranya cuma pacak pisau dalam balang/ bekas gula.
- Cuma pastikan bahagian pemegang menyentuh balang supaya senang keluar. Cara ini agak lambat tapi semut akan keluar. Kalau nak cepat, jemur balang tengah panas.
Hukum makan semut
Dipetik daripada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur semut adalah haram dimakan kerana sifatnya sebagai bangkai; matinya tidak disembelih. Apabila semut masuk ke dalam gula, maka hendaklah sedaya upaya mengeluarkannya sama ada ia hidup atau mati.
Kita juga dilarang untuk membunuh semut. Hadis daripada Ibn Abbas R.Anhuma:
نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ قَتْلِ أَرْبَعٍ مِنَ الدَّوَابِّ: النَّمْلَةِ، وَالنَّحْلَةِ، وَالْهُدْهُدِ، وَالصُّرَدِ
Maksudnya: “Rasulullah ﷺ melarang daripada membunuh empat binatang yang melata: semut, lebah, hud-hud dan al-surad (sejenis burung lang).”
Riwayat Ahmad (3066), hadis sahih.
Pokok Berbuah Lebat Tapi Buah Banyak Pecah & Retak, Ini Punca & Cara Mengatasinya
Buah dah lebat atas pokok tapi belum sempat masak dah pecah dan gugur. Sayang sungguh. Ini antara masalah yang biasa berlaku pada pokok buah rambutan, mangga, nangka, tomato dan limau dan lain-lain.
Ramai yang tak tahu apa punca dan cara penyelesaiannya. Menurut perkongsian SHS Kebun punca buah retak atau pecah ini adalah disebabkan buah menyerap terlalu banyak air dan kurang kalsium.
Punca buah pecah dan jatuh
Kenapa buah boleh senyum? Kami selalu mendapat pertanyaan daripada pekebun buah mereka retak atas pokok. Buah seperti tomato, rambutan, nangka, mangga dan lain lain, akan retak sekiranya kulit buah tidak cukup kuat.
Buah serap terlalu banyak air
Ini gejala biasa khasnya pada musim hujan. Buah menyerap terlalu banyak air dan mengembang. Kulit yang tidak cukup kuat akan retak disebabkan tekanan dari buah di dalam.
Kulit buah tidak cukup kuat disebabkan kekurangan kalsium
Kekurangan kalsium juga akan menyebabkan buah jatuh sebelum matang. Ini disebabkan tangkai buah tidak cukup kuat dan bila buah semakin besar, beratnya akan menyebabkan tangkai patah.
Kalsium dapat menebalkan dan menguatkan sel-sel kulit supaya mereka boleh tahan tekanan daripada buah dan menguatkan tangkai buah supaya boleh tahan berat buah.
Kalsium boleh didapati daripada kapur pertanian (link Shopee) . Tetapi bila gejala buah retak telah muncul, ia telah terlalu lambat untuk membekalkan kalsium dengan kapur pertanian
Untuk menangani masalah buah retak dan jatuh, kita boleh menggunakan baja foliar kalsium (link Shopee) yang disemburkan terus kepada daun-daun supaya kalsium dapat diserap dan digunakan dengan segera.
Semoga bermanfaat
Sumber: SHS Kebun
Cara Buat Kuih Kaswi Pandan Yang Sedap, Lembut Bergedik. Guna 2 Cawan Tepung Dapat 24 Biji
Banyak pulak sekarang lalu lalang di timeline sosial media gambar kuih kaswi pandan ni. Rasa kuih ini memang sedap, tambah pula bila nampak cantik ramai yang teruja nak buat.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Nor Aini Abd Rahman. Guna dua cawan tepung dapat 24 biji kuih ni. Berbaloi buat, tapi tapi pastikan ikut langkah ini baru dapat yang lembut dan bergedik.
Cara buat kuih kaswi pandan lembut bergedik dan kenyal
Bahan-bahan
1 cawan air pandan (kisar 4 helai daun pandan )
1 cawan santan cair
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan gula
1 sb air kapur
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1. Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapis.
2. Acuan sapu dengan sedikit minyak, isi adunan sehingga penuh acuan.
3. Kukus selama 15 minit.
4. Bila kuih kaswi dah masak tunggu hingga betul-betul sejuk baru keluarkan dari acuan (beli di Shopee saja, SINI)
5. Kemudian barulah ditabur dengan kelapa parut yang dikukus seketika supaya tak cepat basi. Sukatan ini boleh dapat lebih kurang 24 biji kuih.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Aini Abd Rahman