
Walaupun keledek tanaman menjalar tapi tak semestinya kena tanam atas tanah, buat batas bagai.
Tengok ni, tanam dalam plastik beras pun menjadi, tetap banyak hasilnya. Jadi kalau tiada laman boleh ikut cara penanaman keledek kuning yang dikongsi oleh Jatye Atie Christie.
Daripada buang beg plastik beras, kita buat macam ni ya! Dapat juga makan keledek yang manis ni kan.
Tanam keledek dalam plastik beras, guna keratan batang
- Boleh guna plastik beras 5kg, atau 10kg. Tebuk bahagian bawah untuk pengaliran air.
2. Ambil tanah hitam, Cocopeat dan tanah biasa masukkan dalam plastik tadi.
3. Kemudian cucuk saja keratan batang keledek dalam tanah. Boleh juga tanam guna ubinya.
4. Siram sekurang-kurangnya sekali sehari dan letak di kawasan yang kena cahaya matahari.
5. Buatkan pancang kayu kerana pokok ini menjalar. Keledek boleh dituai selepas 3 bulan.
Yang ini, bawah beg plastik pun masih ada ubi. Bila dah tuai ambil keratan batang pokok keledek dan tanam lagi.
Tip kerat batang pokok keledek untuk ditanam
Penanaman secara keratan boleh dilakukan dengan memotong batang ubi keledek dalam lingkungan panjang 20cm hingga 30cm.
Kemudian, tanam keratan tersebut secara condong dan pastikan suku daripada bahagian keratan tersebut timbul pada bahagian permukaan tanah.
Sumber: Jatye Atie Christie
Cara Buat Kulit Karipap Frozen Yang Crunchy & Flawless Bila Digoreng, Boleh Buat Untuk Jualan Juga

Isi Kandungan
Toggle
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros)
3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak
1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta)
350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis
1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja
* Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat.
2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Sumber: Azam Abd Wahab
Panduan Tinggalkan Kucing Sendirian Di Rumah Lebih 5 Hari, Insya-Allah Cukup Makan & Selamat

Isi Kandungan
TogglePanduan tinggalkan kucing sendirian di rumah ini penting bagi yang memelihara banyak anak bulus dan akan meninggalkan mereka di rumah untuk pulang beraya di kampung.
Bagi yang memelihara kucing selalunya akan berada dalam dilema bila terpaksa tinggalkan anak bulus kesayangan jika bercuti.
Bukan tak mahu letak di boarding/ hotel kucing tapi risau sebab selalu dengar pengalaman tak enak bila kucing ditinggalkan di situ. Nak bawa sekali kereta tak muat dan perjalanan jauh.
Sudahnya terpaksa tinggalkan di rumah kerana itu saja pilihan yang ada. Bagi yang berdepan situasi ini berikut adalah tip penjagaan kucing jika ditinggalkan di rumah tanpa penjaga selama bercuti.
Tip dikongsi oleh Masriah Mohsian dari Facebook Pencinta Kucing & Tip Penjagaan Kucing. Ini yang beliau praktikkan ketika meninggalkan 5 ekor kucing peliharaannya di dalam rumah selama 5 hari. Selepas pulang katanya semua ok-ok belaka dan makanan pun masih ada.
Tip tinggal kucing 5 ekor kucing di rumah 5 hari

Saya pernah tinggalkan 5 kucing saya di rumah selama 5 hari. Lepas 5 hari Alhamdulillah mereka okay. Tip saya;
1. PASIR
Saya guna 3 bekas pasir saiz Jumbo besar, isi pasir banyak dan tinggi. Elok juga letak beberapa bekas pasir dan letak di lokasi berbeza dalam rumah.
2. AIR
Jadi saya guna 3 bekas besar untuk letak air (ada jual kt kedai), isi air mineral siap-siap dalam bekas dan letak di 3 tempat berlainan dalam rumah.
Kucing saya kerap habiskan air. Jadi saya offkan filter air sebab bahaya kalau filter berterusan on dalam keadaan air dah habis.
3. KIBBLES
Saya guna satu mesin Auto Filter food & 2 pot filler manual (jenis kibbles turun sendiri). Isi kibbles banyak-banyak dalam semua bekas ini dan letak di 3 tempat berlainan juga.
4. MAINAN
Letak beberapa mainan & bebarapa tempat scratch supaya mereka tak bosan.
5. KIPAS & LAMPU
Saya off semua kipas & lampu, sebab risau jika elektrik dipasang berterusan ketika kita tiada di dalam rumah.
6. BEBAS DALAM RUMAH
Saya tak letak kucing dalam cage. Mereka semua bebas di dalam rumah bermain. Risau kalau letak dalam cage nanti mereka stress berhari-hari.
Ini saja tip saya guna. Bila balik sampi rumah, semua okay. Makanan & air masih ada juga.
Tip ekstra
– Pastikan barang kaca, peralatan elektrik disimpan elok supaya tak berlaku kejadian barang pecah atau jatuh ketika kucing bermain.
– Tutup semua pintu bilik biarkan mereka bebas dalam ruang tertentu saja.
– Boleh juga beli CCTV, untuk lihat keadaan bos yang ditinggalkan. Boleh pilih CCTV dengan fungsi suara supaya anda boleh memanggilnya.
Klik SINI untuk beli CCTV
– Pastikan ada pengudaraan, contoh buka pintu bilik air supaya udara masuk melalui tingkap jaring.
– Selak sedikit langsir agar ada cahaya dan kucing dapat melihat suasana di luar.
Semoga bermanfaat
Sumber: Masriah Mohsian dari Facebook Pencinta Kucing & Tip Penjagaan Kucing.
Baca Lagi: Cara Hapuskan Kutu Kucing Guna Kaedah Water Trap Supaya Tuan ‘Bulus’ Tak Kena Gigit
Sebelum Makan Limau Mandarin, Basuh Dulu Untuk Elak Bahaya Kesan Sulphur Dioxide

Isi Kandungan
ToggleBuah limau mandarin ini memang sinonim dengan perayaan Tahun Baru Cina. Bukan kaum Cina saja, Melayu dan India juga turut sama menerima dan membeli buah ini.
Tapi satu pesan yang selalu kita dengar, jangan makan limau banyak takut batuk dan sakit tekak. Kenapa ya? sedangkan limau ini ada vitamin C untuk halang penyakit.
Dr Rosli Abdul Jalil memberikan penjelasannya selain berkongsi cara untuk elak kita mengalami sakit tekak dan batuk jika makan limau.
Menurut beliau bilangan pesakit yang mengidap gatal, sakit tekak dan batuk bertambah sekali ganda dalam musim perayaan. Ia ada kaitan dengan limau mandarin yang banyak kita makan pada waktu ini. Berikut adalah nasihat beliau sebelum mengambil buah ini.
Kesan sulphur dioxide pada kulit limau kepada manusia
Pengusaha buah-buahan memang ada menggunakan sejenis bahan kimia iaitu ‘Sulphur dioxide’. Buah limau ini akan direndam terlebih dahulu kedalam cecair yang mengandungi bahan kimia tersebut sebelum ia dimasukkan ke dalam kotak.
Ia bertujuan melindungi kulit limau dari dijangkiti bakteria, kulat dan serangga dan secara tidak langsung ia bertindak sebagai bahan pengawet supaya ianya dapat bertahan lama sebelum dipasarkan.
Apa kesan ‘Sulphur Dioxide’ yang terdapat pada kulit limau tersebut kepada manusia?
Ia boleh menyebabkan radang dan kesakitan tekak yang teruk, demam dan gejala batuk kering yang berpanjangan. Ia juga boleh menyebabkan sakit perut dan radang usus. Terdapat juga kes alahan seperti radang kulit dan serangan penyakit lelah.
Elak masalah batuk bila makan limau mandarin?
- Basuh atau rendam dahulu buah limau ini dan kemudian barulah dimakan.
- Pastikan jari yang terkena kulit limau yang tidak dibasuh tidak tersentuh dengan isi limau yang hendak dimakan.
- Sekiranya perlu, pakailah sarung tangan plastik ketika mengupas kulit limau!
Semoga anda kekal sihat dimusim perayaan ini.
Sumber: Rosli Abdul Jalil