Kalau baru nak mula bercucuk tanam di rumah dan mencari cara yang mudah boleh ikut kaedah yang dikongsi oleh Kamarul Izzudin ini.
Tak perlu beli pasu atau bekas khas, guna besen empat segi pun menjadi. Kaedah tanam terus dalam besen, boleh mulakan dengan sayur bayam.
Sayur yang ditanam dalam besen ini tak perlu alih anak pokok. Biar terus dalam besen, 6 minggu dah boleh kutip hasil.
Tanam bayam dalam besen
Aktiviti petang, tanam bayam lagi. Semalam masuk kedai RM2, beli besen 4 segi, tebuk lubang dah boleh tanam sayur. Lagi 6 minggu boleh dah berkira-kira kutip.
Cara saya;
1. Tanam bayam terus dalam besen empat segi ini.
2. Lepas buat lubang bawah besen, masukkan tanah dan buat jalur/longkang.
3. Tabur biji benih, untuk elak anak benih tumbuh padat boleh gaul dengan pasir dulu. Saya tabur terus sambil gerakkan jari.
4. Siram dan tutup besen dengan kertas kotak. Tujuan tutup untuk kurangkan kadar kehilangan air dari tapak semai, siram juga kotak bagi lembap, biji cepat sikit nak bercambah.
5. Bila anak pokok dah naik tinggi satu jari, tambah sikit tanah lagi kiri kanan.
6. Jalur/ longkang yang ada nanti di situlah kita tabur baja.
Hasilnya…Selain bayar boleh juga tanam kangkung atau sawi ikut cara ini.
Selamat mencuba.
Sumber: Kamarul Izzudin
Servis Saja Tak Cukup, Ada 4 Maintenance Kereta Kena Jaga. Baru Kereta Tak Mudah Rosak, Sedap Bawa
Isi Kandungan
ToggleBila dah ada kereta, kita memang kena ikut servis yang disarankan bagi memastikan kereta berfungsi dengan baik, tak rosak dan boleh digunakan lama.
Dan ramai yang anggap servis ikut jadual maknanya dah oklah tu. Tapi sebenarnya maintaince atau penyelenggaraan kereta cukup dengan itu saja. Malah ada yang anggap buat major servis dah memadai.
Sebenarnya maintance kereta terbahagi kepada 4 jenis. Tak cukup dengan buat major servis saja ya. Perkara ini dijelaskan oleh pengusaha bengkel @service kereta.Barulah kereta jarang rosak dan sedap bawak.
Major service tak memadai
Guide ni memang saya tujukan buat consumer yang beli kereta baru ataupun kereta terpakai. Sebagai contoh ramai consumer menganggap bila diorang buat major service seperti (plug,engine oil,gb oil dan radiator flushing) dah memadai.
Maintenance kereta terbahagi kepada 4 jenis;
1-Engine maintenance
2-Undercarriage maintenance
3-Aircond maintenance
4-Accessories maintenance
1. Engine maintenance
Untuk engine maintenance jangan hanya pandang pada engine oil, gearbox oil,spark plug, coolant saja. Dekat engine ada berbagai-bagai jenis seals yang kita harus update. Sebagai contoh flywheel oilseal, crank seal, cam seal dan timing belt, chain drive.
Apa keburukan kalau kita abaikan benda-benda yang dinyatakan tadi. Engine jadi tak sihat, ada kebocoran minyak, kalau timing belt putus, habis semua valve bengkok dan sebagainya. Jadi tolong ambil berat pada engine maintenance ni. Jangan sekadar tukar engine oil sahaja.
2. Undercarriage maintenance
Ia adalah penyelenggaraan seperti Absorber, balljoint,bushing, bearing. Benda ni penting untuk keselamatan anda especially yang zero knowledge pasal kereta. Consumer selalu terlepas pandang benda ni lepas tu pergi foremen tanya diorang “eh kenapa kereta saya tak rasa macam dulu lagi.”
Untuk keburukan tak update undercarriage pulak. Kereta jadi tak stabil kadang-kadang tu nak bawak kereta pun tak selesa. Sebab apa? Semuanya rasa longgar je. And tolong pandang serius benda ni kalau tak, boleh lead to accident.
3. Aircond maintenance
Ini yang paling simple untuk diselenggara tapi kalau ambil mudah confirm lepas je buat major service dekat aircond saya boleh jamin poket anda semua akan berlubang. Ini disebabkan aircond sistem terlalu sensitif untuk diabaikan.
Sebagai contoh saya ambil masalah aircond yang selalu dialami oleh pengguna kat Malaysia. Compressor dah berbunyi tapi still pakai sampai lah compressor aircond tu jammed. Tapi perlu diingatkan bila compressor jammed habis satu sistem aircond tersumbat dek habuk compressor.
4. Accessories maintenance
Ini part paling langsung tak diambil berat. Kadang-kadang soket lampu dah cair, soket sensor pecah, lampu brake tak menyala. Benda kecil macam ni memang nampak remeh tapi sekali problem belum tentu semua foremen boleh troubleshoot.
Saya bagi satu masalah untuk accessories, sekiranya ada salah satu socket sensor yang penting untuk engine pecah engine akan sentiasa berada dalam keadaan safe mode dan kemungkinan engine failure pun tinggi. Bayangkan kalau socket kipas yang pecah. temperature naik pun tak sedar.
semua tips simple yang saya boleh share dekat lelaki or perempuan. Fahamkan kereta kita supaya kalau rosak kelak kita tahu apa yang kereta tu nak. And tolong jangan ambil mudah pasal maintenance kereta anda.
Sumber: @service kereta
Tip & Cara Masak Pulut Kuning Yang Hasilnya Cantik Merelit, Lemak & Tak Lembik
Isi Kandungan
Toggle
Pulut kuning memang jadi kegemaran ramai. Tapi bagi yang tak mahir selalu tak menjadi. Pulut jadi terlebih lembik, atau kembang.
Supaya nanti masak pulut tak berlaku kejadian ini, kita ikut cara yang dikongsi oleh Masmira Idris. Cara masak pulut ini diwarisi dari ibunya yang kemudian menjadi hasil jualannya.
Resipi & tip masak pulut kuning jadi cantik, merelit, lemak, lembut, dan sebiji-sebiji (tak benyai atau lembik)
Resipi ini dari mak saya yang saya guna sepenuhnya buat meniaga lebih 2 tahun.
Bahan-bahan dan langkah-langkah membuat pulut kuning
1. Beras pulut 1 kg (beras pulut biasa, bukan pulut susu).
Beras pulut susu buat pulut kuning jadi benyai lembik. Kalau boleh cari beras pulut yg panjang, elakkan jenis montok.
2. Bilas 3-4 kali, rendam letak serbuk kunyit dalam 2 sudu besar (sekurang-kurangnya 3 jam) sebelum kukus.
Lepas rendam bilas dengan air paip, sejat dgn penapis. Pulut perlu bilas utk hilangkan bau kunyit berlebihan dan pulut tahan lama. Jangan guna pewarna
3. Halia 1/2 inci (untuk wangi dan buang angin) Kupas dan cincang nipis, paling halus
4. Daun Pandan 5 helai ( untuk wangi)
3 helai koyak 3 dan ikat utk letak dalam pulut masa kukus
2 helai koyak 3 utk buat lapik pulut dalam periuk kukus.
5.Panaskan air dlm pengukus dan masukkan beras pulut dlm pengukus.
Tabur halia cincang sekata dlm pulut bersama dan daun pandan. Tutup dan kukus selama 15-20 minit ikut jenis pengukus atau kuantiti pulut. Jadi kukus sampai pulut dah masak.
6. Santan segar n pekat – 250-300 gram
Dalam besen sederhana, masukkan 2 cawan air panas (baru didih), masuk garam 1 1/2 sudu besar gula, 1 1/2 sudu kecil garam.
Larutkan gula dan garam kemudian masuk kan santan pekat tadi. Kacau sampai rata sebati. Rasa ada masin dan manis sikit.
7. Sediakan besen yg agak besar, masuk kan pulut yg dah siap dikukus tadi. Keluarkan daun pandan. Tuangkan kuah santan yg dibancuh tadi ke atas pulut. Terus kacau sampai sekata.
Jangan risau kalau nampak kuah santan banyak sebab nanti pulut akan serap habis kuah santan. Barulah pulut jadi lembut.
Pastikan kacau pulut sampai rata hilang ketul. Kemudian tekan dan ratakan dalam besen tadi, biar pulut rehat dalam 10 – 15 min baru cedok utk bungkus atau makan.
INFO
- Pulut yg cukup lemak akan nampak santan macam bertali putih pada senduk.
- Pulut selepas gaul santan tak perlu kukus kali ke 2. Cukup sekali sahaja sebelum masuk santan.
- Kalau kukus lagi nanti pecah minyak dan lemak santan. Santan tak lekat pada pulut.
Walau sekali kukus saja, insyaallah pulut tahan lebih 36 jam di luar sebab kita dah bancuh santan dgn air panas.
Lagi hasil kejadian pulut yang cantik
Sumber: Masmira Idris
Tip Cuci Oven Yang Melekat Kotoran, Hasilnya Berkilat. Guna Cuka & Baking Soda
Selalu guna oven untuk buat kuih, membakar dan sebagainya tapi jarang bersihkan. Akibatnya mulalah melekat kotoran yang susah nak hilang.
Supaya oven bersih kembali untuk guna buat kuih dan membakar bulan puasa nanti boleh guna tip cuci oven yang dikongsi oleh Chef Asma.
Tip bersih oven bersih berkilat
Bahan diperlukan:
2 cawan air ( letak air lebih pun boleh)
2 cawan cuka
1 cawan baking soda @ bicarbonate of soda
Kain lap
Botol spray
Mangkuk
Berus dawai periuk kasar
Caranya:
1. Keluarkan semua perkakasan dalam oven.
2. Campurkan 1 cawan baking soda dengan 2 cawan air & 2 cawan cuka dalam mangkuk tadi. Jadikan campuran itu kepada cecair atau pes supaya mudah sapukan pada permukaan kotor (waktu tuang cuka bancuhan akan nampak berbuih).
3. Sapukan cecair/ pes tadi pada permukaan kotor dalam oven, baking soda tu akan bertukar jadi warna perang.
4. Biarkan 12 jam atau semalaman supaya oven jadi lebih bersih, serius tau. Macam magic hasilnya.
5. Cukup 12 jam atau semalaman, ambil kain lap atau berus dawai kasar gosok hingga hilang kesan minyak pada oven.
6. Lap hingga bersih, selepas itu bilas dengan sabun pencuci pinggan & spray dengan air besih
7. Kemudian lap dengan kain. Mesti berkilat kilat oven
8. Siap
Tip bersih permukaan kaca (pintu) oven
1. Ulang langkah 1 tadi.
2. Sapu pes tu pada kaca pintu oven tu.
3. Biar 30 minit.
4. Guna kain buruk untuk lap & bilas dgn air bersih. Lap hingga kering
NOTA: JANGAN switch on oven, nanti pecah cermin oven. Pastikan kering betul betul baru boleh switch on. Jika ada air dalam oven, boleh berasap nanti. Jangan simbah air kat kipas oven, lap saja memang bersih berkilat oven.
Sumber: Chef Asma