Telur goreng mata kerbau kalau dapat yang garing sikit bahagian tepi dan bahagian tengah pulak cair meleleh bila dipecahkan memang terbaik.

Makan nasi lemak, nasi goreng dengan telur mata kerbau ini memang hidangan automatik jadi lagi sedap.

Jika nak dapat telur mata kerbau yang macam ni, ada cara nak menggorengnya. Dikongsi oleh Wan Luqman, kalau selalu tak menjadi goreng telur boleh ikut teknik ini.

Tip goreng telur mata kerbau yang cantik, cair di tengah

1. Kena guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tak merebak ikut saiz kuali .

Ads

Teknik Goreng Telur Mata Kerbau Yang Cantik, Tepi Garing, Bahagian Kuning Cair. Ikut 3 Tip Ini

2. Tip kedua, minyak kena lebih supaya telur akan tenggelam rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali. Bila keliling putih dah start garing sedikit, boleh angkat dah. Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus.

Ads

Teknik Goreng Telur Mata Kerbau Yang Cantik, Tepi Garing, Bahagian Kuning Cair. Ikut 3 Tip Ini

3. Tip ketiga, gunalah telur saiz D ataupun E baru dapat hasil begini. Bahagian kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.

Ads

Teknik Goreng Telur Mata Kerbau Yang Cantik, Tepi Garing, Bahagian Kuning Cair. Ikut 3 Tip Ini

Selamat mencuba.

Sumber: Wan Luqman

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI