Daun kesum memang banyak kegunaan dalam masakan, lagi lagi kalau di rumah selalu masak laksa dan asam pedas. Memang elok sangat tanam.
Tanam sepasu pun jadilah, boleh guna daun kesum yang segar untuk masakan. Kalau dapat daun yang lebar dan besar lagi seronok. Macam hasil tanaman Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun.
Nak dapat hasil pokok kesum yang sama begini, boleh ikut cara tanam yang dikongsi oleh beliau.
Teknik mudah tanam pokok kesum
Pokok kesum ini antara pokok yang kena ada di kebun dapur CK sebab kami sekeluarga suka makan laksa Kedah, jadi boleh petik segar-segar ja. Bagi yang nak belajar tanam pokok kesum, sila ikut tip ini. Moga berjaya tanam dan ada pokok kesum rimbun ni tepi tingkap dapur. Syok kan.
Cara- caranya
1. Cari benih pokok kesum yang sihat segar sama ada beli di pasar atau nurseri.
2. Sediakan medium tanah yang sesuai. Bab tanah ni CK ajar yang paling mudah, guna tanah merah campur sabut sahaja. Nisbah 70% tanah 30% sabut.
Ads
3. Cari pasu rendah tapi mempunyai permukaan yang lebar, pastikan pasu tidak mempunyai banyak lubang, cukup 2 lubang sahaja.
4. Potong daun kesum 5 ruas satu keratan, buang semua daun sebelah bawah dan tinggalkan 3 helai daun sebelah atas sahaja.
5. Letakkan hormon pengakaran pada keratan batang yang telah hangpa kerat tadi. Jika mahu pokok rimbun, banyakkan keratan untuk disemai.
6. Boleh terus tanam kesemua keratan tersebut. Tapi CK pilih untuk semai terlebih dahulu dalam cup air atau polybag kecil.
Ads
7. Satu polybag kecil boleh semai 2 atau 3 keratan batang guna tanah yang sama seperti di atas.
8. Kenapa CK semai dahulu? Tujuannya kita akan tanam pokok kesum yang betul-betul stabil dan hidup sahaja dalam pasu tadi.
9. Pokok kesum mula berakar selepas 2 minggu semaian dan boleh terus dipindahkan ke dalam pasu.
Ads
10. Jika semai tadi 7 polybag, dan hidup kesemunya jadi tanam kesemua 7 polybag yang mempunyai pokok tu kedalam satu pasu sahaja. Baru akan dapat pokok yang rimbun nanti.
11 . Jangan lupa, kena letak baja untuk proses pokok kesum membesar, CK akan guna Baja Wangi Organik, hanya perlu tabur 2 minggu sekali sahaja.
12. Siram 1 hari 2 kali, pokok kesum suka air banyak jadi jika terlebih siram tidak ada masalah.
13. Tip penting juga pokok kesum tidak suka cahaya matahari terus, jadi letak pokok kesum bernaung di bawah pokok lain atau bawah jaring hitam.
Setiap kali mandi, air bertakung dengan banyak dalam bilik mandi dek kerana saluran tersumbat. Tension juga dibuatnya, jika selalu berlaku.
Nak guna bilik air pun kena awasi penggunaan air sebab tak mahu ‘banjir’. Memandangkan ia memang masalah biasa dihadapi di kediaman jadi kenalah tahu cara untuk menyelesaikannya. Lagi pun nak guna khidmat plumber selalu pun agak mahal. Paling tidak kena sedia RM300 untuk bayaran.
Supaya dapat jimat, perkongsian dari Zuhri Mohd ini boleh dijadikan panduan untuk menyelesaikan masalah air bertakung dalam bilik air.
Cara selesaikan masalah air bertakung dalam bilik air
Ujar Zuhri cara untuk atasi masalah air bertakung di bilik air ini mudah saja. Paling penting kena ada batang getah atau sewage cleaning rod ini. Boleh dibeli di kedai hardware dengan harga RM80. Boleh juga beli online, lebih murah. Klik SINI untuk link pembelian cleaning rod.
Alat ini berbaloi dibeli dan simpan untuk selesaikan masalah saluran air tersumbat yang biasa berlaku di rumah. Cara menggunakannya;
Ambil batang getah tadi dan masukkan ke dalam saluran air keluar, tekan perlahan-lahan.
2. Kemudian tarik ke atas dengan laju supaya kalau ada gumpalan rambut atau kotoran akan terlerai dan disedut keluar sekali.
3. Buat beberapa kali gerakan tekan ke bawah dan tarik hingga air tidak lagi bertakung.
4. Kemudian boleh uji, penuhkan air dalam baldi dan curah untuk lihat air bertakung lagi atau tidak. Jika masih bertakung buat sekali lagi.
Untuk lebih jelas boleh lihat video perkongsian Zuhri ini.
Bagi yang baru nak belajar memasak di rumah, boleh cuba buat rendang pula. Nampak macam susah tapi sebenarnya tak.
Supaya mudah untuk korang yang dalam kategori beginner masak rendang boleh ikut step by step yang dikongsi oleh Nurul Jannah Zakariar ini. Insya-Allah menjadi!
Bahan-bahan
1 ekor ayam 4 biji bawang merah 3 ulas bawang putih Cili padi (ikut tahap kepedasan 2 inci halia 1 1/2 inci lengkuas 2 inci kunyit hidup 4-5 batang serai Santan Cili boh 1 kotak santan 200ml Gula Melaka Kerisik Daun limau purut
Ini yang penting, cara masak rendang ayam
1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi halia, lengkuas, kunyit, serai. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.
2. Tumis dalam beberapa minit. Kemudian masukkan cili boh ( agak-agak ) Sebab cili api yang diblend pun tadi pun pedas.
3. Kacau sebati. Akan jadi macam ni dan masak seketika.
4. Kemudian masukkan ayam siap cuci bersih (Ayam saya tu 1 ekor berat anggaran 2kg).
5. Gaul rata ayam dengan semua bahan.
6. Kemudian perasakan dengan garam. Ikut selera masing-masing nak guna garam jenis kasar/halus.
7. Kemudian masukkan santan kelapa/santan kotak segera.
8. Tambahkan satu setengah air masak dalam kotak santan.
9. Kemudian akan jadi macam ni.
10. Pastikan kerap mengacau rendang supaya tidak hangus.
11. Kemudian bila rendang agak kering sedikit masukkan gula Melaka.
12. Diikuti dengan kerisik.
14. Gula melaka dan kerisik dah sebati.
15. Kemudian masukkan daun limau dan daun kunyit (hiris halus ).
16. Masak sampai daun limau dn daun kunyit agak layu kemudian tutup api.
Biskut atau cookies ini memang kegemaran ramai, terutama anak-anak. Tapi biasanya kita akan beli atau tempah saja.
Walhal cara nak buatnya tak susah sangat pun. TApa kata kita cuba buat sendiri ikut resipi perkongsian Norliza Ali. Ujarnya sudah 30 tahun dia menggunakan resipi ini dan ramai yang menggemarinya. Nak buat berniaga pun boleh katanya.
Chocolate Chip Almond Cookies, 30 tahun punya resipi
Resipi ini saya dah pakai dekat 30 tahun lamanya. Alhamdulillah, ramai orang suka My own version of Chocolate Chip Almond Cookies.
Bahan-bahan:
250gm butter
140gm gula kastor
120gm brown sugar
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla.
200gm nibbed almonds/ badan cincang
400gm chocolate chips
370gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Cara membuat:
1. Dengan menggunakan hand mixer, pukul 250gm butter dengan 140gm gula kastor dan 120gm brown sugar sehingga kembang.
2. Tambahkan 2 biji telur, sebiji dahulu pukul sehingga kembang, baru tambahkan sebiji lagi.
3. Masukkan 1 sudu teh esen vanilla.
4. Ayak 370gm tepung gandum biasa, 1 sudu teh bicarbonate soda dan 1 sudu teh garam ke dalam adunan. Guna spatula dan kacau sebati.
5. Masukkan 200gm nibbed almonds dan 400gm chocolate chips.
6. Selepas adunan siap, boleh simpan dalam peti sejuk selama setengah jam supaya senang untuk dibentuk, tidak terlalu lembik.
7. Gunakan sudu penyukat saiz 1/2 sudu besar atau tablespoon sebagai acuan. Isi sudu penuh penuh, ratakan, cungkil dan letak atas baking pan yang dilapik dengan baking paper. Saya guna pan segi empat 12 inci dan muatkan 25 ketul cookies. Bakar dalam oven suhu 175°C selama 18 minit.
8. Sejukkan biskut sebelum simpan dalam bekas yang kedap udara.