
Lobak merah atau carrot antara sayur yang selalu kita beli untuk dijadikan hidangan. Cuma ada masa mungkin kita terbeli dalam kuantiti banyak menyebabkan sayur ini kecut bila disimpan dalam peti sejuk. Sudahnya terbuang begitu saja.
Sebenarnya ada kaedah menyimpan lobak merah yang boleh kita praktikkan bagi memastikan sayur ini tahan lama. Malah boleh kekal segar sampai berbulan-bulan. Caranya adalah dengan menyimpan lobak merah dalam balang.
Langkah simpan lobak merah supaya tahan lama
1. Sediakan balang yang sesuai
2. Potong lobak jika panjang supaya muat dalam balang.
3. Susun lobak yang dipotong ke dalam balas dan isi air hingga penuh balang.
4. Simpan balang dalam peti sejuk, seminggu sekali boleh tukar air.
Lobak yang disimpan dengan cara ini boleh tahan hingga berbulan-bulan. Tetap segar, tak kecut atau lembik.
Sumber: Awyn Othman
Pokok Buah Tak Lebat Siram Dengan Campuran Telur & Minuman Probiotik Memang Menjadi-Jadi Hasilnya

Bagi yang hobi bercucuk tanam, mesti tak puas hati kalau tanaman yang diusahakan tak menampakkan hasil, buah tak lebat, nampak kurang subur, tak berbunga dan sebagainya.
Jika dah letak baja masih tak lihat hasilnya mungkin boleh cuba pula buat air penggalak/ air baja daripada campuran minuman probiotik (Yakult) & telur.
Kebaikan air pengalak campuran minuman probiotik & telur
- Menghasilkan bunga banyak
- Menghasilkan buah manis
- Suburkan tanah
- Agar buah lebih besar
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 botol minuman probiotik (Yakult)
2 biji telur ayam
1 unit botol mineral 500ml kosong
Cara penyediaan :
1. Campurkan Yakult dan 2 biji telur ayam.
2. Gaulkan campuran tersebut sehingga sebati.
3. Simpan campuran baja di dalam bekas botol mineral.
4. Perap campuran baja 3 – 7 hari. Pastikan botol tidak ditutup terlalu ketat untuk elakkan gas yang terhasil mudah keluar.
5. Selepas 7 hari, air baja boleh digunakan.
Cara menggunakan
- Tuang 20ml campuran baja ke dalam bekas lain sama ada untuk tujuan semburan atau siram ke tanah.
- Campur campuran baja dengan air biasa sebanyak 1 liter – 1.5 liter.
- Sembur atau siram larutan baja ke daun dan media tanaman.
- Semburan atau siraman larutan baja boleh dilakukan selang 2-3 hari, pada waktu petang.
Selamat mencuba!
Sumber: Az Azmeerudin & Izham Alias
Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

Isi Kandungan
Toggle
Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang
Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!
Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.
Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.
Buat sendiri pau goreng
Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.
Bahan untuk doh
Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml
Cara membuat:
1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.
2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.
3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.
5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.
6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.
7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.
8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.
-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.
Ini hasil pau goreng inti kelapa
Selamat mencuba.
Sumber: Noor Hayaty
Artikel berkait
Buat Sendiri Pau Gebu, Senang Rupanya. Inti Boleh Letak Ikut Cita Rasa
Subscribe juga YouTube Vanilla Kismis untuk video menarik
Bukan Je Boleh Kuruskan Badan, Cuka Epal Juga Digunakan Untuk Hilangkan Jeragat. Begini Caranya!

Isi Kandungan
ToggleTidak dinafikan, kaum wanita sanggup berhabis ribuan ringgit untuk mendapatkan kulit wajah yang halus, mulus dan bebas cela.
Namun sebenarnya tidak perlu berbelanja mahal, sebaliknya hanya gunakan bahan dapur seperti cuka epal yang mana hasilnya sangat berkesan.
Seperti perkongsian Zilla Janis di laman sosial Facebook memberitahu penggunaan cuka epal boleh menghilangkan tompok hitam di wajah hanya dalam tempoh seminggu.
Menurutnya cuka epal ini juga bagus untuk mereka yang mempunyai masalah jeragat. Ini kerana ia bersifat antiseptik yang berfungsi untuk menyingkirkan bakteria dan menyucikan kulit.
Digalakkan untuk amalkan setiap hari bagi mendapatkan kesan lebih cepat dan masalah jeragat akan menjadi pudar.
Pudarkan Jeragat Dengan Cuka Epal
Bahan-bahan:
1sudu cuka epal
1sudu air suam
Kapas
Cara membuat:
1. Campurkan 1 sudu cuka epal dan 1 sudu air suam dalam mangkuk. Gaul sebati.

2. Ambik kapas. Rendam sikit sedikit dalam cuka epal tadi.
