Nampak putih macam bihun Singapore tapi bukan sebab bihun ini tak masukkan lada hitam atau pun apa-apa cili.

Tapi yang pasti putih bukan sebarang putih, walaupun tanpa warna tapi bihun ini memang sedap. Terasa rencah-rencahnya. Kalau hidang pada anak-anak pun memang mereka suka.

Bagi yang nak cuba boleh ikut resipi dan tip yang dikongsi oleh Nur Aida Md Zainuddin.

Tip masak bihun goreng putih yang sedap

Tip Buat Bihun Goreng Putih Yang Sedap. Kena Masuk Air Rebusan Ini Dalam Tumisan

Bahan-bahan
Bihun
Isi ayam
Bawang putih-diketuk
Pati ayam
Fish ball
Telur
Tomato
Lada putih
Sos tiram
Lobak merah – sagat

Cara membuat

Ads

1. Rendam bihun ( jenama Jasmin) dengan air biasa.

2. Rebus isi ada dengan bawang putih, garam dan sedikit pati ayam. Selepas masak tos dan carikkan isi ayam ( kalau nak cepat boleh tumbuk dengan lesung batu saja). Sup atau air rebusan disimpan.

Tip Buat Bihun Goreng Putih Yang Sedap. Kena Masuk Air Rebusan Ini Dalam Tumisan

3. Cara masak, goreng dulu fish ball. Ketepikan dan goreng telur buat scramble. Ketepikan.

Ads

4. Minyak yang sama masukkan bawang putih sikit dan kalau ada tomato goreng bersama. Letak tomato lagi sedap.

Tip Buat Bihun Goreng Putih Yang Sedap. Kena Masuk Air Rebusan Ini Dalam Tumisan

3. Kemudian masukkan sup dan ayam tadi. Masukkan sos tiram dan juga lada putih, kacau.

5. Perasakan dan masukkan bihun yang telah lembut. Ketika ini guna api sederhana, jangan besar atau kecil sangat. Jangan kerap kacau supaya bihun tak patah.

Ads

6. Bila nampak air kering masukkan fishh ball dan lobak merah yang disagat.

Tip Buat Bihun Goreng Putih Yang Sedap. Kena Masuk Air Rebusan Ini Dalam Tumisan

7. Kacau rata dan rasa, jika tawar boleh tambah garam.

Selamat mencuba.

Sumber: Nur Aida Md Zainuddin.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI