Nampak putih macam bihun Singapore tapi bukan sebab bihun ini tak masukkan lada hitam atau pun apa-apa cili.
Tapi yang pasti putih bukan sebarang putih, walaupun tanpa warna tapi bihun ini memang sedap. Terasa rencah-rencahnya. Kalau hidang pada anak-anak pun memang mereka suka.
Bagi yang nak cuba boleh ikut resipi dan tip yang dikongsi oleh Nur Aida Md Zainuddin.
Bahan-bahan
Bihun
Isi ayam
Bawang putih-diketuk
Pati ayam
Fish ball
Telur
Tomato
Lada putih
Sos tiram
Lobak merah – sagat
Cara membuat
1. Rendam bihun ( jenama Jasmin) dengan air biasa.
2. Rebus isi ada dengan bawang putih, garam dan sedikit pati ayam. Selepas masak tos dan carikkan isi ayam ( kalau nak cepat boleh tumbuk dengan lesung batu saja). Sup atau air rebusan disimpan.
3. Cara masak, goreng dulu fish ball. Ketepikan dan goreng telur buat scramble. Ketepikan.
4. Minyak yang sama masukkan bawang putih sikit dan kalau ada tomato goreng bersama. Letak tomato lagi sedap.
3. Kemudian masukkan sup dan ayam tadi. Masukkan sos tiram dan juga lada putih, kacau.
5. Perasakan dan masukkan bihun yang telah lembut. Ketika ini guna api sederhana, jangan besar atau kecil sangat. Jangan kerap kacau supaya bihun tak patah.
6. Bila nampak air kering masukkan fishh ball dan lobak merah yang disagat.
7. Kacau rata dan rasa, jika tawar boleh tambah garam.
Selamat mencuba.
Sumber: Nur Aida Md Zainuddin.