Kalau suka makan soft cookies, boleh cuba pula buat sendiri. Daripada asyik beli saja kan. Cara membuat boleh ikut Tuan Adriana Arissa.
Rasa rangup, dan chewy cicah pula dengan susu memang ngam. Resipi ini juga kurang manis, tak macam yang dijual.
1/2 cawan mentega bergaram (pure butter)
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1 biji telur saiz A/B
1 sdk esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum-ayak
1 sdb tepung jagung-ayak
1/4 sdk soda bikarbonat
1/4 sdk baking powder
½ cawan dark chocolate chip & couverture chocolate (boleh lebihkan kalau suka banyak)
1. Cairkan mentega sehingga bertukar menjadi “golden brown”. Biarkan sejuk seketika.
2. Kemudian masukkan ke dalam bekas bersama gula. Kacau sebati.
3. Masukkan pula telur dan esen vanila. Sebatikan.
4. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau-kacau adunan dan masukkan chocolate chip.
5. Simpan chiller selama 10-15 minit dan boleh bentukkan.
6. Atau boleh juga bentukkan adunan biskut dulu dan baru simpan chiller.
7. Keluarkan dari chiller, kemudian bolehlah dibakar dengan suhu 160c-170c selama 15-20 minit.
8. Boleh bentukkan guna scoop aiskrim yg saiz besar atau timbang doh 50g. Saiz sesuai yang saya suka, tak besar dan kecil sangat.
Sumber: Tuan Adriana Arissa.