Kalau pergi pantai di negeri pantai timur selalu akan ada gerai menjual sotong celup tepung. Rasa sotong lagi yang rangup, makan pulak tepi sambil menikmati pemandangan dan angin pantai memang syok.

Tapi bila kita buat sendiri tepung celup tepung ini di rumah selalu tak menjadi. Tepungnya lerai, tak rangup pulak tu. Ada juga yang jadi bulat macam cucur.

Kalau setiap kali buat sotong celup tepung jadi begini, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Ag Jeffry A Nuddin pula.

Cara buat sotong celup tepung/ sotong goreng tepung

Tip Buat Sotong Celup Tepung Yang Sedap Rangup Macam Gerai Tepi Pantai. Guna Tepung Kanji!

Ads

Hasil beli 2.5kg sotong di pasar, buat sotong goreng tepung. Caranya;

  1. Bersihkan sotong dan potong.

2. Campurkan sotong ini bersama dengan tepung kanji, telur, serbuk kunyit dan serbuk perasa, garam serta gula. Gaul sebati.

3. Sediakan satu lagi bekas untuk letak tepung kanji.

Ads

4. Sebelum goreng, gaulkan sekali lagi sotong tadi dengan tepung kanji dalam bekas.

5. Kemudian bolehlah digoreng hingga masak.

Ads

Tip Buat Sotong Celup Tepung Yang Sedap Rangup Macam Gerai Tepi Pantai. Guna Tepung Kanji!

Selamat mencuba.

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI