Daun ketumbar jawa ini memang banyak guna dalam masakan terutama hidangan Thai. Sup, tomyam, paprik, kerabu dan sebagainya memang lagi sedap jika ada aroma daun ketumbar ini.
Sebab itulah juga ramai yang cuba tanam pokok ini di rumah. Kalau di rumah ada menanam ketumbar jawa, boleh cuba praktikkan cara yang dikongsi oleh Shariffuddin Ar Lambensa agar daunnya lebat dan banyak. Boleh masukkan banyak-banyak dalam masakan.
Tip pokok ketumbar jawa daun lebat dan banyak
– Caranya setiap kali pokok ketumbar jawa menghasilkan bunga, pastikan bunga dipotong.
Bunga yang dipotong boleh dijadikan ulam.
Ads
– Apabila pokok ketumbar jawa berbunga pertumbuhan menjadi perlahan, tapi bila bunganya dipotong ianya akan menghasilkan anak-anak pokok yang merimbun dan sentiasa ada pucuk baru muncul di setiap pokok.
Ads
– Bagi memastikan pokok ketumbar jawa subur jangan lupa membaja sekali setiap minggu sebagai nutrien pokok. Boleh guna baja organik saja.
– Pokok ketumbar jawa tak perlukan pencahayaan terus. Sebaiknya letak pokok ketumbar jawa di bawah pokok atau di kaki lima rumah.
Bersemangat nak bercucuk tanam sayur di rumah bila tengok biji benih dah bercambah dan nampak daun. Tapi selalu jadi spoil bila anak pokok ini tak sempat besar dah mati.
Salah satu cara untuk pastikan anak pokok membesar dengan stabil dan kuat adalah dengan membuat teknik sungkupan. Boleh guna rumput kering saja, memang mudah. Kaedahnya boleh ikut info yang dikongsi oleh Harun Arun.
Kelebihan sungkup anak pokok guna rumput kering
Petang ini sempat alih sikit anak sawi pak coy Jepun sambil petik bayam untuk hidangan malam. Kobis lagi seminggu boleh petik kot.
Baja sepenuhnya guna tinja ayam proses. Letak sekali saja sampai tuai, tapi tanah sebelum ini dah digaul juga dengan tinja ayam dan dibiarkan dalam 10 hari sebelum mula tanam, sebabnya tanah ini dah lama tak diguna pakai.
Macam biasa kegemaran tok kalau tanam mesti buat mulching/sungkupan. Kebetulan kat tengah padang ada banyak rumput-rumput kering yang pihak majlis baru potong 2 hari lepas, terus jadi hidangan anak pokok.
Ada beberapa kebaikan kenapa tok sangat suka guna mulching ini,antaranya;
Dapat elakkan tanah jadi padat atau lari bila musim hujan lebat macam sekarang.
2. Kalau musim panas pula dia boleh sejukkan tanah atau kekalkan kelembapan soil.
3. Anak-anak pokok yang masih lemah ini juga bila kita siram atau bila terkena hujan lebat tetap tegap tak terkulai ke bawah.
4. Sayur juga lebih bersih tak terpercik tanah bila kita siram atau hujan lebat.
5. Tapi alasan yg paling kuat sungkupan ini akan beri keselesaan pada soil microorganisms untuk berkampung dalam tanah & seterusnya membentuk satu simbiosis antara plants dgn nitrogen fixing bacteria & mycorrhizal fungsi yg membolehkan tanaman tetap subur walaupun kurang berbaja, jadi boleh jimatkan kos pembajaan.
6. Selain itu kebiasaaan ini juga offer pathogen protection sebab kebanyakan tanah & tanaman berpenyakit adalah disebabkan microorganisms populations out of balance.
Selain rumput kering boleh guna material lain juga
Selain daripada rumput kering ada banyak lagi material yang boleh digunakan untuk mulching. Antaranya jerami, daun kering, potongan dahan kecil, sekam, sabut yang dah lama atau batu-batu kecil.
Modal bawah RM10 boleh makan 40 biji dumpling. Kalau makan dekat restoran semangkuk RM8-RM9. Tapi kalau buat cukup satu famili dapat makan. Tapi modal utama kena rajin & sabar.
Bahan untuk inti dumpling:
Isi ayam 300g (fillet dicincang) Lobak merah (setengah batang sagat) Bawang besar (1 biji cincang halus) Bawang putih (4 ulas cincang halus) Daun sup & Daun bawang (potong halus) Serbuk lada sulah (2 sudu) Minyak bijan (3 sudu) Serbuk Maggi cukup rasa (2 sudu) Garam & gula (1 sudu kecil) Dumpling pastry (Instant)
Cara membuat:
Campur semua bahan kecuali dumpling pastry.
Gaul sebati & perap sekejap 10 minit.
Masuk inti dalam pastry kemudian kelim pastri ikut kreativiti. Boleh Google/ tengok Youtube cara lipat dumpling.
Susun dumpling atas pinggan letak dalam pengukus. Kalau direct letak atas pengukus nanti melekat.
Kukus dumpling selama 10 minit.
Dah siap kukus boleh makan dengan sos kicap @ goreng dumpling.
Letak dumpling yang dah siap kukus tadi dalam periuk sekali. Biarkan 2-3 minit sekejap. Kemudian tabur sikit daun bawang.
Akhir sekali buat sos pakai sos Thai, campur sikit dengan daun ketumbar yang dah cincang halus. Gaul sebati boleh makan dengan sup. Ada orang buat sos pakai kicap cair tapi lagi suka sos thai lagi padu rasanya.
Total costing :-
Fillet ayam 500g – RM5.20
Dumpling pastry – RM1.80
Lonak merah 6 batang – RM1.00
Daun sup & daun bawang – RM1.00
Bahan yang lain da sedia ada kat rumah
Total = RM9.00
Dah tanam sayur sawi, kangkung, bendi, kailan di sekitar rumah untuk kegunaan sendiri. Sebagai tambahan boleh juga tanam daun sup. Paling tidak sepasu, mudah nak pakai bila masak sup.
Tanam daun sup ini taklah susah. Asalkan ikut tip dan penjagaan ini pokok akan tumbuh subur. Kalau nak cuba tanam boleh ikut tip penanaman yang dikongsi Wahida Hambali.
Tip tanam daun sup untuk kegunaan sendiri
Sepasu daun sup untuk kegunaan dapur sendiri. Tip dan cara penanaman adalah seperti berikut;
1. Semai dahulu benih dalam peatmoss atau sabut yang telah disiram baja AB.
2. Semaian akan mengambil masa selama 2 minggu untuk bercambah.
3. Letak semaian di tempat yang teduh dan tidak terdedah kepada cahaya matahari yang kuat.
4. Siram baja AB seminggu 3 kali. Sembur juga dengan baja organik. Saya guna Sri organik ( Sri Anak ) dan Xtra Clouter ( kawal serangga /penyakit) yang berfungsi sebagai penggalak dan foliar pertumbuhan.
5. Selepas 30 hari barulah dipindahkan ke dalam pasu atau bekas tanaman.
6. Teruskan pembajaan dan semburan foliar mengikut jadual utk perkembangan pokok yang baik. Cukup baja, cukup air, cukup foliar, baru pokok membesar subur.