Tip Goreng Bendi Supaya Tak Berlendir & Rangup

Share

Bendi goreng memang sayur kegemaran ramai tapi kalau tak betul cara masak, sayur ini akan berlendir. Ini menyebabkan bendi jadi lembik dan kurang rangup. Tak syok makan.

Untuk elakkan sayur bendi yang digoreng ini jadi sedemikian boleh ikut tip yang dikongsi oleh Mohd Rozmie.

6 tip goreng bendi supaya tak berlendir semasa digoreng

  1. Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.

2. Toskan bendi dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh keringkan dengan tisu dapur. Jangan dipotong lagi bendi tersebut.

3. Jangan goreng bendi dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.

4. Waktu masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal bendi akan lebih berlendir

5. Selepas masukkan bendi dalam kuali, besarkan api, goreng dalam keadaan api sedikit besar.

6. Jangan dimasukkan air dalam bendi yang digoreng, sebab bendi itu sendiri akan berlendir. Kalau ditambah air menyebabkan lendir makin banyak.

Cara masak bendi goreng bilis yang sedap dan segar

Bahan-bahannya:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih (ketuk/ potong kasar)
1 biji cili merah (potong serong nipis)
Garam

Cara membuat: 

1. Panas minyak dalam kuali.

2. Masukkan bilis dan goreng bilis sehingga keperangan.

3. Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu.

4. Bila tauhu keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ini garing sedikit. Masukkan sedikit garam, sesuaikan rasanya. Garam jangan lebih kerana bilis dah masin.

5. Masukkan bendi yang dah dipotong dan cili merah, baru dibesarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi.

6. Siap

Tip lain untuk elak bendi berlendir

  • Boleh masukkan 2-3 hiris asam keping atau air asam jawa.
  • Selain itu boleh masukkan sedikit cuka.

Selamat mencuba!

Sumber: Mohd Rozmie

Published by
VK