Goreng bihun untuk hidangan famili mungkin tiada masalah tapi bila ada yang minta goreng untuk makan jumlah yang ramai kita mungkin tak berani.
Nak masak untuk jumlah yang ramai ini memang kena ada skill, apatah lagi nak hidang untuk beratus-ratus orang makan.
Tapi bagi yang nak mencuba atau terpaksa memasak untuk jumlah ramai ini boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz. Menggoreng bihun sekawah untuk 200 orang makan, ini cara yang beliau gunakan.
Tip goreng bihun satu kawah
Bila nak goreng bihun untuk 200 pax, masa ni memang masak sekawah terus. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per bag. Satu beg boleh cater untuk 60-70pax.
Ads
Paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.
Persediaan bahan, tak perlu tambah air
Bihun ni kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Dalam sejam pun ok. As long as bihun ni lembut.
Siapkan pes rencah dulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu nak menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.
Ads
Buat lubang masa menggoreng
Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali di bawah tu. Guna api perlahan.
Selepas beberapa ketika, dasar kuali tu akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.
Ads
Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila dah lembut, boleh masukkan sayur-mayur. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.
Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama
Teknik ni applicable untuk goreng bihun skala kecil mahupun besar. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak ni. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan kita. Hidup aman harmoni.
Selain gulai, sambal atau sup masakan kurma juga jadi kegemaran ramai kita bila masak ayam atau daging. Kuah yang pekat dengan aroma rempah memang menyelerakan hingga tak perlukan banyak lauk lain jika menghidangkan masakan kurma ini.
Bagi yang suka menyediakan hidangan kurma baik ayam atau daging, petua atau tip yang dikongsi oleh Syed Mohd Nazli Jamalullail kena praktikkan bagi memastikan hasil lauk kurma lebih lazat. Caranya tuang minyak sapi.
Petua khas untuk masak kurma sama ada ayam atau daging
1. Tumis menggunakan minyak sapi, bawang besar, hirisan halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga garing kekuningan.
2. Masukkan serbuk rempah kurma yang telah digaul bersama air, daging/ayam,kerisik, tomato, bawang putih/merah yang telah dikisar dan buah keras serta jintan yang telah ditumbuk.
3. Tutup periuk, masak dengan api kecil sehingga pecah minyak. Tutup periuk itu bertujuan supaya aromanya tak hilang dan daging/ayam akan cepat lembut. Tapi awas, jangan biarkan ramuan rempah hangit! Air pun kena pandai agak ya.
4. Bila daging/ayam dah hampir lembut, masukkan kentang, tunggu sehingga lembut. Kemudian masukkan santan, biarkan sehingga menggelegak.
5. Masukkan cili merah potong tengah dan bawang besar potong empat dan garam.
6. Petua penting agar masakan kurma lebih sedap ialah setelah selesai masak, tuang sedikit minyak sapi mentah ke dalam kuah kurma. Inilah yang akan menambahkan kelazatan masakan kurma itu. Ikut langkah ini,saya yakin lauk kurma akan sedap.
Orang perempuan kalau di dapur boleh buat banyak kerja satu masa. Boleh jadi waktu memasak, pada masa yang sama basuh kain juga.
Kadang-kadang boleh terlupa yang dimasak atas dapur hingga rentung berasap. Kalau periuk murah takpe lagi tapi kalau yang rentung itu periuk kegemaran yang mahal memang menyesal tak sudah.
Kalau berlaku kejadian begini ada cara yang boleh dilakukan untuk membersihkan kembali periuk atau kuali yang hitam rentung ini.
Kalau di rumah ada bercucuk tanam atau berkebun kita biasa berdepan masalah tanaman diserang semut, ulat beluncas, bena putih dan lalat buah.
Semua ini akan merosakkan sayur malah buah juga. Daripada guna bahan kimia untuk selesaikan masalah, lebih cuba cara semula jadi yang lebih selamat seperti yang dikongsi oleh Liyana Mohd Poad.
Dia menyelesaikan masalah serangan serangga perosak dengan cara membuat air semburan dari kulit bawang. Hasilnya dalam masa beberapa hari masalah serangan haiwan di atas akan selesai.
Cara membuat air semburan rendaman kulit bawang juga ada dikongsi.
DIY air kulit bawang untuk pokok sayur kena serangga perosak
Ini petua untuk elak elak semut, ulat beluncas, kutu thrip,bena putih dan lalat.Cara cara seperti di bawah. Selepas tiga hari guna, puas hati rasanya. Semut kecik dan semut hitam pun dah tiada.
1. Kupas kulit bawang merah dan bawang holland. Kulit bawang putih pun boleh. Kumpulkan semua kulit bawang dalam satu bekas.
2. Rendam kulit bawang ini seketika dalam beberapa minit.
3. Kemudian isi penuh air dalam bekas kulit bawang tadi dan tutup. Simpan dua hari di bawah singki dapur. Selepas dua hari, tapis airnya dan masukkan dalam botol 1.5L, contoh botol jus oren Twister. Kemudian tambah air paip supaya penuh.
Cara penggunaan
Masukkan dalam botol spray 500ml separuh dan tambah air.
Sembur pada pokok bermasalah setiap pagi dan petang selang sehari. InsyaAllah masalah tanaman akan berkurangan.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.