Makan laksa memang sedap tapi ramai yang tak rajin menyediakannya terutama bab nak rebus laksa.
Sebenarnya ada ada cara yang cepat untuk melembutkan laksa ini tanpa perlu rebus lama. Orang Utara mungkin dah lama gunakan cara ini tapi ramai juga yang di luar sana belum tahu.
Dikongsi oleh Suzana Saad petuanya cuma perlu rendam dulu laksa.
Tip dari peniaga laksa, rendam dulu
Dulu kalau nak buat laksa, bab malas bila nak rebus laksa sebab kena rebus lama. Tapi lepas dapat cara baru dari tauke laksa, anytime terasa nak makan laksa, terus pergi cari ikan.
Ini caranya
1. Rendam laksa kering semalaman atau 2 jam pun ok dah.
2. Dengan air rendam itu rebus hingga mendidih dalam 10 minit. Bila mendidih tutup api & tutup periuk.
3. Biarkan dalam air panas selama 1 jam. Kemudian boleh tapis laksa tapi jangan basuh. Biarkan saja dalam penapis. Bila nak makan, ambil saja.
Selamat mencuba.
Sumber: Suzana Saad
Tip Tanam Lada Solok Supaya Berbuah Lebat & Tahan Penyakit, Daun Tak Kerinting
Cili solok atau lada solok ini popular di Kelantan tapi nak cari di luar negeri Cik Siti Wan Kembang memang payah sikit. Cili jenis ini tak berapa pedas dan banyak diguna dalam masakan, yang paling popular solok lada.
Kalau susah sangat nak jumpa, apa kata cuba tanam sendiri. Boleh ikut perkongsian Ben Safwan ini.
Tip pokok lada solok berbuah lebat
Ben nak kongsi macam mana nak dapatkan pokok lada solok yang berbuah lebat, tahan penyakit seperti lalat buah, bena putih dan sebagainya. Daun pula subur menghijau tidak kerinting.
1. Semai dari anak benih atau nak senang,terus beli pokok yang hampir usia hampir 2 bulan dah di Sopi Ben. Dah stabil dah subur.
2. Sediakan media semaian iaitu tanah 5 atau 8 dalam 1. 1 bag 28 liter dicampurkan dengan 2 beg tanah merah yang dijual di nurseri dan 500 gram tahi kambing yang diperam. Ini cara Ben.
Nak senang terus masukkan ke dalam polibeg saiz 16×16 . Saiz ini sesuai sangat untuk pokok. Akan dapat lebih kurang 3-4 polibeg untuk setiap isian.
3. Alihkan anak pokok lada solok masuk ke media semaian baru. Jangan buang tanah sedia ada. Terus masukkan sekali dari polibag lama ke polibag baru.
4. Permulaan 4-5 hari letak anak pokok direct terima cahaya matahari pagi – tengahari lepas tu letak tempat redup. Selepas tempoh masa ini baru letak di bawah cahaya terus. Pokok cili suka cahaya terus.
Cara siram dan pembajaan serta tip
- Siram 1 liter air paip setiap 2 hari sekali . Kalau saiz polibag /bekas kecil,siram hari-hari pada awal pagi/lewat petang.
- Spray plant booster 3 in 1 Ben setiap 4 hari sekali untuk bagi pokok subur,kuat,elak serangan racun serangga,bena putih dan lain-lain.
- Minggu 1 guna baja subur ,Minggu 2 baja buah dan ulang. Anggaran 1 sudu kfc dan ikut tumbersaran pokok pada jarak 5-10 cm dari pangkal pokok.
- Bila buah dah lebat,stop dulu baja buah. Teruskan dengan baja subur.
- Buang daun yang tak diperlukan sebelum ranting Y dan juga jika tengok daun di bawah terlebih besar
- Terlebih daun akan sebabkan nutrien tak sampai kepada buah, sebab daun yang serap nutrien tapi kena ingat. Daun ialah pekerja yang akan hasilkan buah yang lebat. Jadi kena berpada – pada pilih buang daun.
- Jangan lupa cakap-cakap dengn pokok dan mohon doa supaya urusan tanaman dipermudah. Gitu.
Sumber: Ben Safwan
Cucuk Bawang Putih Seulas-Seulas, Petua Mudah & Berkesan Elak Pokok Sayur Dari Serangan Ulat
Bagi yang suka bercucuk tanam sayur, petua yang dikongsi oleh Suzurina Binti Muda ini berguna untuk diaplikasikan. Terutama jika tanaman dah terkena serangan serangga, ulat dan siput.
Mempraktikkan kaedah ini pada tanaman bayam brazil yang diserang ulat beluncas halus kini sayurannya itu sudah kembali elok dan subur.
Caranya
1. Ambil bawang putih seulas-seulas boleh juga satu labu kemudian cucuk/ tanam terus dalam tanah dekat dengan pokok sayur.
2. Biasanya benih pokok bawang akan sama naik dengan pokok sayur.
3. Kaedah ini juga boleh dibuat pada pokok cili dan sayur lain.
4. Sebelum buat petua yang diperoleh dari video di Youtube bayam brazil yang ditanam tak boleh dimakan penuh dengan ulat beluncas halus. Kini dah hidup subur dan cantik.
Selamat mencuba!
Beli siap bayam brazil dah berakar dan dalam pasu di SINI
Sumber: Suzurina Binti Muda
Artikel berkait:
Petua Mudah Gemukkan Sayuran, Cuma Guna Sisa Dapur Sebagai Baja
Kalau Ada Bekas Tupperware Retak, Reput Atau Rosak Begini Jangan Buang. Boleh Tukar Ganti!
Kebanyakan kaum wanita memang suka kumpul bekas makanan dan minuman. Salah satunya dah tentu jenama ini. Kalau dah beli ia selalunya jadi koleksi kesayangan bertahun-tahun lamanya. Awas kalau ada yang pakai wajib pulang balik tak kira apa cara.
Cuma biasalah bila dah lama guna bekas minuman atau makanan jenis ini pun boleh rosak, retak, atau bekas penutup koyak. Tapi jangan sesekali buang.
Mungkin ada yang tahu dan mungkin juga masih ramai tak tahu, bekas Tupperware yang rosak, reput dan sebagainya boleh kita tukar ganti yang baru.
Tupperware rosak jangan buang, boleh tukar ganti
Menurut perkongsian Wan Rosni dalam satu hantaran di akaun Facebook beliau, bekas Tupperware yang rosak ini boleh dibawa ke mana-mana stokis untuk jaminan tukar ganti.
Ini kerana semua bekas jenama ini tertakluk dalam Life Time Guarantee. Ia dijamin mampu berfungsi sepenuhnya untuk sepanjang hayat produk apabila digunakan bagi tujuan domestik yang biasa.
Mana-mana produk Tupperware atau bahagiannya yang menunjukkan sebarang kecacatan perkilangan apabila digunakan bagi tujuan domestik yang biasa tanpa sebarang caj.
Beliau yang juga Elite Presidential Director di Tupperware Brands Malaysia turut memberikan contoh-contoh item yang boleh claim dan tidak boleh di bawah Life Time Warranty.
Boleh claim:
1. Reput sebab peredaran masa
2. Terkoyak seperti penutup bekas
3. Retak/Rekah (crack)
4. Menggeleding (warping)
5. Menggelupas (peeling)
6. Menyerpih (chipping)
Tak boleh claim :
1. Kotor
2. Gigitan
3. Cair
4. Kecuaian
5. Perubahan warna
6. Calar (Scratch)
7. Kesan Potong (cuts)
8. Leaking (yang berkenaan paip)
9. Cetakan (printed)
10. Tali (straps)
11. Sarung (pouches)
INFO
Dalam pada itu sekiranya stok bahagian atau produk gantian sudah tiada, Tupperware akan memberi bahagian produk alternatif dalam warna yang terkini, yang menawarkan fungsi dan nilai yang sama dengan atau produk asal.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Wan Rosni