Lauk paprik baik ayam, seafood atau paprik campur bukan saja enak tapi mudah. Satu lauk ini saja dah lengkap hidangan kerana ada lauk dan sayur.

Cuma kena pastikan kuah paprik ini dibuat lebih supaya puas makan. Takdelah anak-anak terkuis-kuis kuah yang sedikit. Kalau boleh buat paprik kuah ‘banjir’ seperti yang dikongsi oleh HasnorFadila Kadir. Resipi paprik ini menggunakan udang tapi boleh saja diolah mengikut cita rasa.

Resipi paprik udang kuah banjir

Tip Buat Kuah Paprik Yang Sedap & ‘Banjir’, Baru Puas Makan

 

Bahan-bahan

Udang
1 senduk cili kering
1 biji bawang besar
1 ulas bawang kecil
Halia
Serai
Daun limau purut
Bawang besar/holland potong bulat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Garam
Gula
Perencah hilal
Air

Bahan sayur dipotong
Lobak merah, bunga kubis, jagung, tomato, cendawan, kacang panjang, kacang buncis

Tip Buat Kuah Paprik Yang Sedap & ‘Banjir’, Baru Puas Makan

 

Cara membuat

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga garing. Lepastu masukkan cili kering dan tumis lagi sampai garing.

2. Masukkan air, sos cili, sos tomato, sos tiram,kicap manis, serai dan daun limau purut dan masak lagi.

3. Lepastu masukkan bahan lobak, jagung mudah kemudian tambah perasa bersama perencah Hilal.

4. Masukkan udang, cendawan, tomato, bawang yang dipotong bulat. Akhir sekali sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang. Siap.

Tip Buat Kuah Paprik Yang Sedap & ‘Banjir’, Baru Puas Makan

 

INFO: Sekiranya mahu menggunakan ayam, boleh masuk masa selepas menumis bawang atau cili kering.

Sumber: HasnorFadila Kadir

 

Selain itu:  Cara Buat Ikan Kembung Masak Pedas Ala Thai, Macam Ikan Sambal Tapi Lagi Sedap
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI