Hidangan mi goreng ini memang selalu dimakan tapi ada juga yang masak tapi tak menjadi. Tak sedap macam orang lain masak.
Bagi yang selalu berdepan hasil masakan mi goreng seperti ini boleh ikut tip yang dikongsi oleh Suhasnida Ismail. Cara masak mi goreng yang sedap ini diperoleh dah mak mentua dan juga biras yang memang berniaga sebelum ini.
Tip masak mi goreng sedap
1. Guna sos sos mencukupi, jangan kedekut bahan
2. Jika nak ada kelainan, guna air rebusan daging dan hirisan daging. Memang sedap sangat.
3. Guna banyak bawang putih, tumbuk kasar kasar
4. Masukkan sedikit cuka makan bila menggoreng mee untuk membangkitkan rasa.
Boleh ikut resipi ini
Di bawah ini adalah resipi mi goreng yang biasa digunakan
Bahan-bahan:
1 peket mi kuning
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holland
2 tbsp cili kering kisar
Bahan lauk (ikut cita rasa):
Ayam cincang
Udang
Daging
Telur
Sawi
Tomato
Sos & Perasa:
5 tbsp sos cili
1 tbsp sos tomato
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
2 tbsp kicap pekat
1 tbsp sos ikan
1/2 tsp garam halus
1 tbsp gula atau secukup rasa
1/2 tsp Ajinomoto jika suka
1/2 cawan air
Ads
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.
2. Tumis bawang holland, cili kering kisar.
Ads
3. Masukkan lauk/isi dan tumis lagi.
4. Letak sedikit air dan masukkan semua sos.
5. Masukkan udang.
Ads
6. Pecahkan telur dan masukkan mi. Gaul.
7. Masukkan sayur dan kacau sebati hingga mi masak. Siap!
Teringin nak akan mee bandung tapi bila tengok bahan nak buat punyalah panjang, terus tak jadi.
Nak yang mudah boleh ikut cara SuiSan Aliezsha. Mee bandung ini katanya resipi arwah ibunya tapi cukup ringkas. Mudah kerja tapi makan sedap!
Mi bandung ringkas resipi arwah mak
Bahan-bahan:
Cili kering, bawang besar & bawang putih (kisar)
Kacang tanah (goreng & kisar)
Udang kering (kisar)
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang basah..
Telur
Sukatan ikut kuantiti mee
Cara membuat:
1. Tumis cili sehingga naik minyak dan masukkan udang kering & kacang dan kacau.
2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkn mendidih.
3. Masukkan garam, gula secukup rasa.
4. Masukkan udang dan biar seketika.
5. Kemudian masukkan daging, pecah telor dan masukkan sayur. Siap!
Buah tomato ceri selain dimakan mentah sebagai ulam, kita juga selalu letak dalam masakan. Jadi berbaloi sangat kalau kita tanam. Buah yang merah, comel ini buat kita geram bila nampak subur pada pokok.
kalau rasa nak cuba tanam tomato ceri ini boleh ikut perkongsian Nur Aida Md Zainuddin ini. Rupanya nak tanam pokok tomato ceri ini mudah sangat. 3 langkah saja, benih pula dari tomato ceri yang kita beli di pasar.
1. Hiris tomato ceri kemudian letak hirisan tomato dalam bekas semaian (saya guna container letak buah tu saja).
2. Lembapkan tanah dan letak tempat gelap ( sedar-sedar dah bercambah macam dalam gambar selepas 9 hari.
3. Biarkan anak pokok besar sikit dan alihkan ke tempat yang sesuai. Saya letak dalam polibeg. Siram pagi dan petang.
Dah nampak hasil
INFO
Tomato ini perlu air yang banyak. Jadi siram 2 atau 3 kali sehari kalau tak pokok jadi cepat kering.
Dalam masa 4 bulan ni saya tak jaga sangat, siram saja. Sebenarnya 4 bulan tu lambat, sebab lewat alih.
Kalau perasan dalam setiap polibeg ada daun bawang putih. Tanam bersama pokok ni bawang putih sebab binatang tak suka bau dia, untuk elak bena putih rosak pokok dan daun jadi kecut.
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.