Kalau berpeluh jangan basuh muka atau mandi! Ini antara pesanan mak kita sejak kecil dulu, supaya tak terjadi masalah panau.
Tapi hakikatnya masalah ini tetap terjadi hinggalah kita dewasa masih ada yang kena panau.
Kalau kena pada badan ok lagi, tapi kalau panau kena pada wajah memang boleh menjejaskan penampilan.
Petua menghilangkannya secara tradisional!
Selain daripada ubat panau yang ada di pasaran, boleh juga cuba cari semula jadi. Ini antara petua yang dikongsi oleh netizen untuk hilangkan panau.
1. Bawang putih
Bawang putih boleh digunakan untuk menghilangkan panau kerana ia bersifat anti kulat dan caranya, hanya perlu sapukan ia pada kawasan bertompok yang dijangkiti.
Ads
2. Yogurt
Yogurt merupakan agen yang sangat bagus dalam mematikan kulat lantas menjadikannya sangat berkesan menghilangkan panau dengan hanya menjadikan yogurt ini sebagai masker.
3. Limau & kapur
Limau dan kapur adalah bahan alkali yang mampu meneutralkan kadar pH pada kulit yang mungkin boleh menghilangkan panau.
Caranya juga adalah mudah iaitu campurkan sahaja limau dan kapur ini kemudian titiskan atau sapukan ia pada kawasan yang terjejas.
Ads
4. Mentega, serbuk kunyit & serbuk cedana
Bahan-bahan yang sangat terkenal dalam petua penjagaan kulit ini boleh juga digunakan untuk menghilangkan panau pada kulit anda.
Caranya, sila campurkan bahan-bahan ini menjadi masker sama seperti yogurt dan tampalkan ia pada kawasan yang dijangkiti panau.
Info Panau
Ads
Menurut info daripada Hello Doktor kulit berpanau boleh terjadi disebabkan oleh jangkitan kulat jenis genus Malassezia. Tapi puncanya bukanlah sebab mandi selepas berpeluh. Kepercayaan ini adalah tidak benar kerana tiada kajian yang menyatakan panau boleh berlaku akibat perkara ini.
Sebaliknya, terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi punca kepada jangkitan kulat pada kulit seperti:
-Kulit berminyak
-Kerap berpeluh
-Sistem imun tidak kuat
-Cuaca panas dan lembap
-Selalu memakai pakaian yang lembap atau basah
-Kurang menjaga kebersihan diri
-Kelenjar adrenal telah dibuang
Hidangan pulut kuning dengan rendang memang kegemaran ramai. Makan dengan sambal pun best juga.
Jika berhajat nak buat pulut kuning ini boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Maz Samad ini.
Cara ini pulut kuning yang dimasak tahan lama dan tak mudah basi. Bagi yang kali pertama masak pulut kuning boleh gunakan cara ini juga kerana ia lengkap.
Tip agar pulut kuning tahan lama, tak mudah basi
Ikut langkah demi langkah ini ya;
1. Rendam 1 kg beras pulut dengan air sejuk
2. Masukkan garam kasar 2-3 butir
3. Rendamkan asam keping bersama beras pulut
4. Rendam sekurang-kurangnya 6 jam
5. Pastikan sebelum rendam beras dibilas sehingga hilang air keruh. Apabila air sudah jernih baru direndam beras pulut.
6. Semasa rendam bubuh sekali 2 sudu kunyit serbuk.
Kaedah kukus beras pulut
1. Kukus pertama
– Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak.
– Masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air kukusan
-Pastikan air kukusan betul-betul mendidih
-Letakkan pengukus beras pulut.
-Letakkan 3-4 helai daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa mengukus
– Kukusan pertama 10 minit
– Rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2
– Step kukusan Kedua 20 minit-Pulut dicampur bersama
1/2 cawan minyak atau marjerin
Pewarna kuning telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Tip beras Pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak atau marjerin supaya pulut kuning berkilat. Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi menaikkan lagi seri pulut tersebut. Pulut kuning akan nampak berbiji-biji bila dihias tapi jangan risau, teksturnya sangat lembut.
Selalu terjadi setiap kali mahu bersihkan kipas siling, habis satu ruang akan dikotori debu-debu kipas.
Nak bersih kipas saja pun tapi satu ruang tamu atau bilik kotor dibuatnya, sudahnya kena tambah kerja menyapu dan mengemop lantai.
Antara cara yang memudahkan kita membersihkan kipas siling ini tanpa mengotorkan lantai adalah menggunakan sarung bantal. Boleh guna sarung bantal yang dah tak digunakan ya.
Hanya perlukan sarung bantal
Untuk mengelakkan debu berterabur satu rumah ketika bersihkan kipas siling apa yang anda perlukan hanyalah sarung bantal yang sudah tidak digunakan.
1. Cuma semburkan sarung bantal dengan air untuk melembapkannya, jangan terlalu banyak sampai menitis air.
Boleh juga semburkan dengan air yang dicampur bahan pencuci atau pun cuka.
2. Masukkan bilas kipas dalam sarung bantal yang lembap tadi.
3. Selepas itu picit dan tarik bahagian tepi bilah kipas untuk membuang habuk. Bersihkan bahagian bilas kipas yang lain. Ketika ini semua habuk akan jatuh dalam sarung bantal tanpa mengotorkan lantai.
Kalau di rumah ada banyak pokok rambutan dan hasilnya makan tak habis, boleh gunakan untuk buat jeli rambutan pula. Jika selalu makan jeli kelapa jika cuba guna buah ini pula.
Cara membuat jeli rambutan ini pun ringkas dan untuk tambah keenakannya boleh letak hirisan buah yang segar. Sedap dinikmati selepas disejukkan dalam peti ais. Makan waktu cuaca panas memang sesuai sangat.
Cara buat jeli rambutan
Bahan-bahan
1 kg buah rambutan – dikupas, dibuang biji
20 biji buah rambutan – ambil isi dan hiris panjang
20 gm agar-agar
10 cawan air(kalau suka lembut tambah air)
10 sudu gula (boleh kurangkan jika tak suka manis)
3 helai daun pandan
Cara membuat
1. Rebus rambutan yang dibuang biji dengan 10 cawan air. Masak dengan api sederhana dalam 20 minit
2. Kemudian keluarkan rambutan, sebaiknya jangan dibuang kerana boleh dibuat pajeri atau gulai atau masak lemak cili padi.
3. Masuk daun pandan dan agar dalam air rebusan rambutan tadi. Bila agar agar sudah hancur masuk kan gula.
4. Selepas mendidik lagi sekali, tutup api. Tapis dan terus tuang dalam cawan.
5. Masukkan hirisan buah rambutan ke dalam cawan tadi.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.