Minggu depan masyarakat di Malaysia akan menyambut Deepavali dan kebiasaannya walau berlainan bangsa kita akan sama sama menyambutnya.
Apa kata ambil mood perayaan ini dengan menghidangkan kuih sinonim dengan perayaan ini iaitu maruku. Boleh jadi jajan satu famili selama bercuti nanti.
Buat sendiri maruku yang rangup krup krap
1 bungkus tepung maruku (Babas)
1 bungkus tepung pulut cap 3 kambing (supaya maruku lebih ranggup)
1 sudu serbuk kari daging babas
1 sudu serbuk cili
1 sudu jemuju
2 sudu majerin/ 1 sdu minyak sapi
1 sudu udang kering (kisar hancur)
Garam halus
200ml/ 1 kotak kecil santan (kisar dengan 6 ulas bawang putih, 1 kotak air suam)
Daun kari secukupnya
Ads
Cara membuat
1. Gaulkan semua bahan kering, masukkan marjerin/minyak sapi. Ramas hingga sebati.
2.Masukkan satu kotak santan bersama 3 kotak air masak. Gaul dulu, jika masih keras masukkan sedikit lagi air.
3. Uli sampi tak melekat di tangan dan mudah ditekan dalam acuan. Jangan lembik sangat nanti maruku tak ranggup.
Ads
4. Tekan acuan, buat lingkaran pada kertas minyak kemudian goreng menggunakan api sederhana bersama dau kari. Jika guna api perlahan atau kuat sangat maruku jadi tak rangup.
Ads
5. Balik-balikkan maruku. Angkat dan tos selepas garing. Simpan dalam bekas kedap udara.
Bila pergi kedai buah untuk beli buah-buahan biasanya tak semuanya sudah masak dan boleh terus makan. Ada yang kita kena peram dulu beberapa dulu baru boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda.
Dikongsi oleh saudara Ashraf Shuib, ada tiga cara yang boleh dipraktikkan untuk peram buah. Berikut adalah perkongsian beliau.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak.
Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Memandangkan harga makanan sekarang banyak dah naik harga, mana yang boleh kita buat sendiri, kita buat.
Salah satunya adalah kebab roti pita yang selalu kita beli di pasar malam. Lepas ini buat saja sendiri sebab bahannya kebanyakkan ada di rumah. Yang kena beli cuma daging burger dan roti pita. Nak tukar pada roti pun boleh saja.