
Isi Kandungan
ToggleMemang berbaloi tanam kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah kerana boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga.
Lagi satu yang best tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin!
Bagi yang baru nak cuba tanam bolehlah ikut langkah penanaman ini.
Tip kalau nak mula tanam kailan
2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.
4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.
6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.
Petua penjagaan kailan
- Boleh siram dengan air basuhan beras
- Guna baja tahi ayam
- Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.
Sumber: myagri.com.my & Facebook Berkebun D Rumah
9 Kegunaan Garam Epsom Pada Tanaman. Boleh Maniskan Buah & Rawat Pokok Bermasalah

Isi Kandungan
ToggleJika bercucuk tanam di rumah selain baja, garam Epsom ini wajib ada kerana ada banyak kegunaan atau manfaat untuk pokok. Garam ini selalu digunakan di spa kecantikan tapi zat magnesium dalam garam ini juga sangat berguna untuk pokok sayur atau buah.
Antaranya menjadikan hasil pokok buah lebih manis, benih cepat bercambah, rawat daun pokok sayur kuning, kerinting, mengelak serangan perosak dan banyak lagi.
Untuk cara penggunaan garam ini dan sukatannya boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Puan Liyana Poad
Garam Epsom kena ada kalau bercucuk tanam
Manfaat dan cara penggunaan
1. Meningkatkan Percambahan Benih
Magnesium membantu percambahan benih dan membantu menguatkan dinding sel benih.
Cara penggunaan: 1 cawan garam per 100 kaki persegi tanah atau campuran 1 – 2 sudu gaul dengan tanah semaian
2. Meningkatkan Penyerapan Nutrien (Akar Pokok)
Banyak baja komersial menambah magnesium untuk membantu akar tumbuhan mengambil nutrien penting (nitrogen, fosforus, sulfur.) Bagi yang menggunakan bahan-bahan organik untuk memberi ‘makan’ kepada pokok, menambah garam Epsom kepada tanah akan meningkatkan lagi penyerapan secara semula jadi.
Cara penggunaan:1 sudu 1 pokok tabur pada tanah sekeliling pokok
3. Mengelak Transplant Shock (pokok terkejut selepas alih pasu atau ke tanah)
Sesekali selepas alih anak semaian atau pokok-pokok dari bekas kecil ke bekas besar atau dari pasu ke tanah, pokok akan layu (terkejut). Ini kerana akar pokok mungkin tercedera ketika proses pengalihan tersebut. Bagi mengelak pokok layu selepas dialih boleh gunakan garam Epsom.
Cara penggunaan: Tabur Epsom salt ke sekeliling pokok selepas alih dan tutup semula dengan lapisan tanah.
4. Rawat Daun Kekuningan
Tumbuh-tumbuhan yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun yang menguning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil. Cuba percikan Epsom garam sekitar tanaman anda untuk mendapat dedaun yang sihat.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali akan memberi manfaat kepada tumbuh-tumbuhan di taman sayur-sayuran anda, serta mana-mana pokok, pokok renek, bunga dan rumput anda akan hijau semula.
Kadar : Siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali.
5. Elak Daun kerinting Untuk Pokok Cili
Mencegah masalah daun kerinting/leaf curling dengan Epsom salt. Daun kerinting disebabkan oleh kekurangan magnesium- dalam tumbuh-tumbuhan. Sekali lagi, tambah garam Epsom untuk tanah di sekeliling pangkal pokok yang sakit.
Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat anda boleh mencampurkan 2 sudu besar Epsom garam dalam segelen air dan siram terus kepada daun.
Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air, siram pada daun sebulan sekali
6. Mengelak Perosak Tanaman
Garam Epsom boleh digunakan untuk elak siput, ulat bulu, bena, boleh juga untuk mengelak jentik jentik di dalam bekas hidroponik. Perlu diingat bahawa garam Epsom larut dengan mudah larut dalam air, hujan akan mencairkan garam ini.
Cara penggunaan: Tabur pada tempat yang bermasaalah.
7. Memaniskan Buah
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran, dan anggur menggunakan kaedah sama dan kuantiti yang dinyatakan di atas untuk meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan hasil buah yang manis. Boleh juga diguna pada pokok tomato.
Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
8. Melebatkan Buah Cili, Buah lebih besar, Lebih Pedas
Pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu untuk mencapai hasil yang lebih tinggi daripada buah-buahan yang lebih besar.
Cara penggunaan: Taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali
9. Pokok Rose Lebih Cantik, Bunga Lebih Besar
Guna garam Epsom untuk pokok lebih cantik, bunga lebih besar dan lebat dan daun lebih gelap. Guna ketika awal penanaman ketika nampak pertumbuhan baru dan ketika bunga berkembang.
Semoga bermanfaat
Nak beli garam Epsom boleh klik sini https://invle.co/cleuqub
Doktor Kongsi Cara Mudah Buat Kiub Ayam Tanpa Perasa & MSG. Senang Sangat

Isi Kandungan
ToggleBanyak hidangan yang kita masak akan kita masukkan sekali kiub ayam untuk menyedapkan rasa. Namun begitu tak dinafikan selalu terlintas kerisauan dalam fikiran kita tentang bahan MSG yang ada dalam kiub ini.
Tapi masalahnya jika tak guna nanti tak sedap pula. Solusi untuk masalah ini adalah buat sendiri kiub ayam. Bila buat sendiri kita boleh elak menggunakan bahan perasa dan juga MSG, dalam masa yang sama hidangan kekal sedap. Cara membuatnya dikongsi oleh Dr Mazliana Mazlan.
Cara mudah buat sendiri kiub ayam
Sambil tidurkan anak pun boleh buat kiub ayam dari ayam dan sayuran sebenar tanpa perasa dan MSG. Dulu, kiub ayam mesti jadi stok tak pernah putus saya di rumah.
Bubur, nasi ayam, sup, mee hailam, nasi goreng banyak kan kegunaan kiub ayam penyedap rasa makanan.
Elakkan guna kiub ayam pasaran untuk masak makanan anak-anak ya. Kiub ayam bukan dari ayam sebenar dan tinggi pulak kandungan MSG di dalamnya.
Lepas saya dah tahu kiub ayam tak elok untuk guna dalam masakan keluarga, saya tak pernah dah beli kiub ayam. Dan boleh je pun sebenarnya saya buat nasi ayam, buat sup ayam walaupun tak letak kiub ayam.
Sampailah ada Thermomix, baru buat sendiri kiub ayam dalam bentuk kiub mahupun serbuk. Kali ini saya buat kiub ayam, guna bahan apa yang ada di rumah saja.
Kena kisar halus
Cara buat kiub ayam ini menggunakan Thermomix tapi kalau tiada, korang boleh jugak buat sendiri. Mungkin perlu blend banyak kali untuk betul-betul halus kisarannya.
Bahan-bahan:
Ayam tanpa antibiotik dan bebas hormon
Bawang besar
Bawang putih India
Leek
Cendawan
Bunga cengkih
Biji ketumbar
Daun bay
Garam Himalaya
Cuka epal
Air
Cara membuat:
1. Mula kisar ayam 5 saat.
Hasil kisaran ayam.
2. Kemudian kisar pulak sayur 10 saat.
Begini rupanya.
3. Dah siap kisar semuanya masukkan bahan-bahan lain, dan masak 25 minit. Tinggal je, tak payah tunggu depan Thermomix pun.
4. Selepas 25 minit, dah siap masak.
5. Bila dah masak nanti, kisar bagi hancur semuanya 1 minit. Macam ni rupa dia.
Boleh juga buat versi serbuk. Kena bakar lepas dah siap masak. Mana-mana je yang mudahkan korang nak buat dan guna nanti.
6. Masukkan dalam bekas kiub silicon, kemudian bekukan.
5. Dah siap. Mudah sangat kan. Boleh masukkan dalam masakan.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Dr Mazliana Mazlan.
Kalau teringin nak beli Thermomix boleh juga tengok-tengok kat SINI.
Minum Air Masak Sejuk Selepas Bangun Cara Paling Mudah Untuk Nampak Awet Muda

Isi Kandungan
Toggle
Nak dapat kesan awet muda, memang macam-macam petua boleh kita ikuti. Namun ada satu petua yang paling mudah untuk kita buat setiap hari selepas bangun daripada tidur.
Doktor Perubatan, Blogger, Penceramah Kesihatan dan Penasihat Pemakanan, Dr Zubaidi Hj Ahmad, menulis mengenai rahsia amalan minum air selepas bangun tidur. Namun ianya perlu dilakukan sebelum kita masuk ke bilik air dan mencuci mulut seperti berkumur-kumur dan gosok gigi.
Janda Presiden Soekarno, Hartini pun amalkan
Saya pernah bertemu beberapa orang yg memberitahu saya bahawa amalan kesihatan yg mereka praktikkan kerana “diperturunkan” kepada mereka ialah minum segelas air sejuk selepas bangun pagi sebelum mulut dicuci. Mereka percaya ini menjadi salah satu sebab mereka sihat.
Baru – baru ini saya terbaca mengenai salah seorang janda Presiden Soekarno iaitu Hartini, yang terkenal sihat dan cantik sehingga usia tua beliau. Diungkapkan juga bahawa salah satu amalan sepanjang hayat beliau ialah minum air putih (air kosong ) selepas bangun pagi sebelum mencuci mulut.
Nampaknya memang amalan ini telah lama diamalkan oleh ramai orang dari berbagai bangsa dan budaya.
Nitric Oxide khasiat dari aspek sains
Yang ingin saya sentuh di sini ialah aspek Sains amalan ini. Apa khasiat air sejuk diminum di waktu pagi sebelum mulut dicuci? Untuk memahami khasiatnya, perlu diketahui bahawa di dalam badan kita ada suatu molekul yg tersangat penting untuk kesihatan, iaitu Nitric Oxide ( NO ).
NO bertindak mengawal tekanan darah, sebagai neurotransmitter, anti-penuaan, anti-oxidant, anti-inflammatori dan banyak lagi peranan pentingnya.
Ada banyak cara Allah SWT yang Maha Pencipta, memberikan NO kepada kita,makhluknya. Salah satu cara ialah dengan ada bakteria – bakteria tertentu di dalam rongga mulut dan hidung kita yang menghasilkan NO secara semulajadi, terutamanya ketika kita tidur. NO yg terhasil itu terkumpul di dalam air liur yg terhasil semasa kita tidur itu, antaranya.
Rujuk: Jose Miguel Chatkin, MD; Wei Qian, MD; Patricia A. McClean, MSc; et al Noe Zamel, MD; James Haight, MD; Phillip Silkoff, MD. Nitric Oxide Accumulation in the Nonventilated Nasal Cavity. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;125(6):682-685.
Maka apabila kita bangun dari tidur dan minum air sejuk, NO di dalam air liur kita itu dibawa ke dalam perut kita yg kosong dan diserap ke dalam peredaran darah kita. NO adalah sangat penting untuk kesihatan kita, kesihatan jantung terutamanya.
A post shared by Dr Zubaidi Hj Ahmad (@drzubaidi) on
Mudah saja kan kalau nak awet muda. Tak perlu tunggu lagi, amalkan segera besok ya!
Sumber drzubaidi