Kalau dulu kobis kita selalu beli tak terfikir nak tanam sendiri macam tanam sayur lain.
Tapi sekarang semakin ramai yang dah cuba tanam sendiri sayur ini. Berbaloi sebab sayur ini memang kita selalu makan. Lagi satu cara penanamannya pun mudah. Kalau tanam banyak di halaman nampak cantik.
Bagi yang nak cuba tanam kobis boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh Noramira Kassim Nurul.
Ini cara saya tanam kobis
1. Sediakan tanah (boleh beli di nurseri, saya guna tanah bakar campur tanah biasa).
2. Semai biji benih dalam tray semaian, 1 biji 1 lubang (saya beli benih di pasararaya saja sebab murah).
3. Waktu semai siram pagi sahaja untuk lembapkan tanah, letak tray di tempat k tempat separuh panas.
4. Bila dah berdaun 4 helai boleh ubah ke pasu besar cuma letak tanah separuh dan bila pokok makin besar dan meninggi baru tambah tanah untuk tutup batang pokok, cepat kobis terbentuk.
Ads
5. Waktu ubah anak pokok ke pasu letak di tempat redup selama 3-4 hari supaya pokok tak layu. Selepas itu boleh letak tempat panas.
6. Siram pagi dan petang (bergantung pada kelembapan tanah) siram di bahagian batang, kalau siram dari atas kobis yang dah terbentuk, kobis jadi busuk.
Ads
7. Baja 2 minggu sekali, sukatan ikut jenis baja yang digunakan(saya guna baja tahi ayam, baja kopi dan baja npk 15.15.15 (baja-baja ini saya bubuh 2 minggu sekali ikut giliran ya bukan letak semua sekali gus).
8. Kawalan serangga seminggu sekali(saya guna cuka kayu,5ml untuk 1 liter air).
9. Dalam masa 3 bulan kobis dah terbentuk dan boleh dituai tapi bergantung juga pada cara penjagaan kita.
Memang berbaloi tanam kailan sekarang apatah lagi ketika ini harga sayur naik. Kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah.
Boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga. Lagi satu yang best tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin! Tak payah order kat restoren yang harganya RM10-RM15 sepinggan kecil.
Bagi yang baru nak cuba tanam sayur bolehlah ikut langkah penanaman ini.
Tip kalau nak mula tanam kailan
1. Letak biji benih atas tray semaian atau polibeg (anak benih boleh beli di nurseri atau online). Boleh guna media semaian peat mos.
2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.
3. Bila anak benih berdaun 4 boleh alih ke atas tanah atau polibeg atau batas. Kailan sesuai ditanam atas tanah yang tinggi kadar organik.
4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.
5. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.
6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.
Petua penjagaan kailan
Boleh siram dengan air basuhan beras
Guna baja tahi ayam
Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.
Merebus kentang, daging, atau kacang dhal sehingga empuk biasanya mengambil masa. Gas pun banyak habis untuk tujuan ini.
Lainlah kalau ada pressure cooker, masa yang diperlukan mungkin cuma 15 minit saja. Tapi tak semua rumah ada pressure cooker ini.
Untuk yang tiada mungkin boleh praktikkan teknik 5:30:7 untuk merebus bagi menjimatkan masa dan juga gas. Cara ini dikongsi oleh Nor Izan Mustapa.
Teknik ini digunakan beliau untuk merebus kentang, keledek, kacang kuda, kacang hijau dan juga daging. Semuanya menjadi!
Macam mana teknik 5:30:7?
Begini langkahnya;
1. Masak air dalam periuk sampai mendidih.
2. Masukkan daging/kentang/keledek ke dalam air mendidih.
3. Biarkan ia mendidih selama 5 minit (Perhatikan masa, kira dari mula mendidih selepas masuk bahan.
4. Selepas 5 minit, tutup api dan tutup periuk dengan penutup. Biarkan selama 30 minit. Jangan sesekali buka penutup.
5. Selepas 30 minit, hidupkan semula api. Biarkan mendidik selama 7 minit (kira masa dari mula mendidih). 6. Matikan api.
TIP
Untuk kacang kuda, rendam dulu semalaman sebelum rebus. Masukkan daun kari, sedikit garam dan gula semasa didihkan air. Saya tutup periuk sepanjang merebus.
Untuk daging masukkan sedikit minyak dan garam sebelum rebus.
Tip ini boleh digunakan untuk bahan yang memerlukan masa lama untuk merebus, contoh kaki ayam.
Bila bercucuk tanam, kita memang selalu akan bersihkan rumput atau lalang yang ada sekeliling tanaman.
Rumput yang kita cabut ini jangan pulak kita terus buang, masih ada gunanya. Ia boleh dijadikan baja untuk suburkan tanah. &
Baja rumput ini sesuai sangat digunakan sebelum mula bercucuk tanam. Cara ini dipraktikkan oleh Fadhil Arif Mohd yang berkebun di kediamannya.
Untuk buat baja rumput ini juga katanya mudah saja. Boleh guna rumput yang dimesin tepi jalan atau yang dicabut sekitar rumah.
Cuma perap rumput ini dalam satu bekas hingga ia mati dan rapuh. Selepas itu baja rumput ini sedia digunakan.
Semasa sediakan batas, letakkan rumput yang diperap ini dan kambus. Boleh juga letak sekali tinja ayam. Kemudian siram dengan air sekali sehari.
Dalam 1-3 minggu bolehlah guna untuk bercucuk tanam. Jika keadaan tanah kering, letak beberapa kali rumput ini, Insya-Allah akan subur tanah untuk tanaman.
Jika guna pasu, letak rumput ini di bahagian bawah sekali sebelum tambun dengan tanah.
Inilah hasil pokok cili yang menggunakan kaedah baja rumput.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.