Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur
1. Sediakan tapak semaian, jika boleh gunakan tray semaian yang banyak dijual.
2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
Ads
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
Ads
6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
Ads
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Bulan Syawal ini ramai yang akan menyediakan menu bihun sup untuk menjamu tetamu. Proses utama selain buat sup adalah mencelur bihun.
Tapi ada juga terjadi selepas dicelur bihun hancur dan tak tahan lama. Malah jadi berlendir. Ini boleh terjadi jika bihun dicelur dengan kaedah yang tidak betul.
Untuk celur bihun jangan terus rendam dengan air panas. Ada tekniknya, caranya dikongsi oleh Pak Man yang juga seorang pengusaha restoren melalui akaun TikTok beliau.
Cara betul celur bihun supaya tak hancur dan berlendir
1. Terlebih dahulu rendam bihun dengan air paip dulu selama 20 minit. Kemudian tos.
2. Kemudian sediakan besen dan masukkan kunyit jika buat bihun sup utara.
3. Selepas itu tuang air panas yang baru mendidih, dan masukkan bihun yang direndam tadi.
4. Kemudian kacau-kacau hingga bihun nampak kembang.
5. Buang air panas tadi dan tos hingga bihun betul-betul kering. Jangan ada air yang bertakung dalam bihun tadi.
Cara ini barulah bihun tahan lama, tak berlendir dan tak hancur.
Ramai sangka tanam asparagus hanya boleh di tanah tinggi dan sejuk saja? Sebenarnya jika nak tanam di sekitar rumah kita. Tengok hasil asparagus yang ditanam Faridah Rahman ini. Elok saja besar dan segar.
Beliau juga turut berkongsi cara penanaman asparagus dari biji benih. Boleh cuba tanam, berbaloi sebab harganya pun ‘kayangan’ dan sekali tanam sayur ini hayatnya boleh tahan hingga 20 tahun. Ini perkongsian beliau.
Cara tanam asparagus dari biji benih
Ini adalah hasil dari 6 pokok asparagus. Purple asparagus lebih manis rasanya dari yag hijau.
Pokok ini saya tanam dari biji benih yang dibeli di AE Grafted Nursery, Kota Bharu, Kelantan. Bagi yang dah beli biji benih dan nak tanam boleh ikut cara ini;
1. Rendam biji benih semalaman dgn beberapa biji bawang merah.
2. Sediakan tray dengan media campuran tanah hitam dan peatmoss (sabut cincang).
3. Letakkan biji benih, satu biji satu lubang. Siram dan tutup dgn plastik hitam. Letakkan di tempat teduh.
4. Selepas 2 hari, buka plastik hitam dan biarkan di tempat teduh.Biji benih asparagus ambil masa 2 -5 minggu untuk bercambah. Jadi kena sabarlah ya.
5. Bila dh tumbuh 3- 4 batang bolehlah pindahkan ke pasu kecil.
6.Selepas 3- 4 bulan, agak-agak pokok dah stabil bolehlah pindahkan ke pasu besar atau kawasan yang lebih luas.
7. Siraman dilakukan 2 kali sehari.
8. Antara baja yang digunakan. Yang hitam baja kopi, tabur saja.
INFO
Boleh dituai seawal 10-12 bulan, walau spears tak besar. Asparagus matang setelah usia 2 tahun, waktu ini spears cukup besar.
Hayat pokok asparagus adalah 20 tahun.
Asparagus ada jantan dan betina. Yang jantan spearsnya lebih besar dibandingkan dgn yg betina. Yang betina kecil tapi mengeluarkan bunga dan buah untuk dijadikan benih.
Pokok betina yang mula berbuah. Kena tunggu berwarna merah baru boleh dipetik untuk dijadikan biji benih.
Lauk kerabu ayam goreng, jarang dengar kan. Tapi memang ada dan boleh dibuat malah sedap. Rasanya masam, manis dan pedas, ia juga penuh dengan sayur.
Hidangan kerabu ayam goreng atau Yam Kai Sep dalam Bahasa Thai sesuai sangat untuk mereka yang sedang diet. Sedap diratah begitu saja tanpa nasi. Cara membuatnya dikongsi oleh Rozmaliza Omar
Cara buat kerabu ayam goreng atau Yam Kai Sep
Bahan-bahan
2 keping dada ayam – digaul dengan tepung Bestari dan goreng hingga kekuningan
1 labu bawang merah bombay
1 tangkai daun ketumbar
2 sdb beras pulut- digoreng tanpa minyak dan tumbuk
3 sdb jus limau
3 sdb sos ikan
2 sdb gula thai
1 sdb cili flakes
Bahan-bahan sampingan (dihiris)
Salad
Kubis purple
Lobak merah
Cara membuat
1. Campurkan jus limau, sos ikan, gula thai, cili flakes dan beras pulut yang digoreng. Gaul hingga rata.
2. Masukkan bahan sampingan dan ayam goreng yang telah dipotong-potong. Gaul lagi hingga rata. Rasakan masam-masam pedas dan sedikit manis.
3. Taburkan daun ketumbar yang dihiris kasar. Siap!