Melalui instagram, Haryati How kerap berkongsi soal pemakanan sihat yang diambil setiap hari. Paling menarik ialah gambar-gambar bekal untuk sarapan dan makan tengah harinya. Walaupun jenis makanan setiap hari hampir sama, namun memang nampak menarik.
Pada usia 41 tahun, dengan berat badan 51 kilogram, Haryati cergas untuk menjalankan rutin harian sebagai pensyarah di Asia Pacific Language Centre (di bawah APU University, Technology Park, Bukit Jalil). Eh, jangan tak percaya tau, Haryati ni ada anak empat!
Pernah mencecah berat badan 62 kilogram, Haryati selesa dengan berat badan sekarang. Mulai 2016 mengamalkan diet sebegini, beratnya kekal pada berat ideal. Di tambah pula dengan senaman 30 minit sehari setiap pagi sebelum atau selepas subuh.
Jom ikuti perkongsian Haryati
Mula-mula amalkan memang takut tak cukup. Tapi bila dah minum air sebelum makan, kemudian makan buah, sayur dan bekal lain tu kadang-kadang bekal pun tak boleh nak habisk sebab kekenyangan.
Telur rebus sumber protein yang paling mudah dapat dan boleh dipelbagaikan dalam menu. Saya suka rebus sahaja sebab cepat dan mudah nak makan.
Alhamdulillah setakat ni memang berkesan. Minum air segelas sebelum makan. Lepas makan tunggu dalam 30 minit sebelum minum lagi. Jangan minum selang seli dengan makan.
Kos tak tinggi, sebulan dalam RM150 hingga RM200 sebab salmon dan bahah-bahan lain saya beli waktu harga murah atau cari kedai yang bagi harga paling rendah.
Telur rebus, keledek rebus, buah kiwi dan salad.
Spaghetti spiral dan pir.
Salad dan telur goreng.
Telur hancur, telur goreng, brokoli, kimchi dan buah pir.
Telur hancur, telur rebus, dada ayam, salad.
Ikan salmon, telur rebus, salad.
Salmon, brokoli, lobak merah, keledek rebus, telur rebus dan salad.
Telur rebus, salad, buah jambu.
Buah lai, telur goreng, kimchi dan tomato.
Sumber: Instagram Haryati How